Announcement

Collapse
No announcement yet.

Četiri sata između klisura izvlačili junicu i to samo za - hvala

Collapse
X
Collapse

 • Obitelji iz Medviđe pripadnici HGSS-a već drugi put iz jame spasili kravu

  Click image for larger version

Name:	gss izvlacenje.jpg
Views:	1
Size:	440.3 KB
ID:	696


  Četiri sata između klisura izvlačili junicu i to samo za - hvala

  Osim turista koji zalutaju na Velebit u japankama, zadarski GSS-ovci više puta godišnje spašavaju i životinje jer - svakom tko je u nevolji treba pomoći. Centar 112 izvijestio je tako kako je u mjestu Medviđa između zaseoka Mršići i Filipovići, u četvrtak, u jamu duboku dva metra, upalo tele. Akcija u kojoj je sudjelovalo pet članova HGSS-a Zadar i troje mještana započela je u 16, a uspješno završila u 19.45 sati.
  Kako je izgledalo čak četverosatno izvlačenje teleta opisao nam je jedan od gorskih spašavatelja, Ivica Galac, koji je ispravio prvu informaciju - nije se radilo o teletu, nego o mladoj junici od 250 do 300 kilograma.
  - Junica je zapravo upala u klisuru između dvije stijene, duboku oko 3- 4 metra. Vlasnik ju je neuspješno pokušavao izvući, a zatim je pozvao HGSS. A bilo je svakako, i bolno i komplicirano, ali na kraju uspješno, govori Galac kojeg je uznemirena junica u jednom trenutku "bacila" od stijenu. Na koncu su životinju uspjeli izvući pomoću improvizirane sprave koju su HGSS-ovci osmislili baš za takve prilike.
  Inače, godišnje zadarski HGSS spašava jedno 5-6 životinja, od pasa, krava, koza, pa u jednoj prilici čak i poskoka. Što ih tjera da riskiraju ozljede, a ponekad i život u takvim situacijama, Galac zaključuje:
  - Ili si za to ili nisi. Svi smo mi tu volonteri i radimo to zato što volimo, sve nas krpa adrenalin i želja da pomognemo.
  U svakom slučaju, za vlasnika junice, prava je sreća da postoje i takvi ljudi koji uvijek uskaču kada pomoć zatreba i to - besplatno.


  Click image for larger version

Name:	gss izvlacenje junice teleta (1).jpg
Views:	1
Size:	357.0 KB
ID:	697

  Click image for larger version

Name:	gss izvlacenje junice teleta (2).jpg
Views:	1
Size:	82.6 KB
ID:	698  Piše: Zadarski List
  Povuci, potegni, iščupati ne mogu. Tako je otprilike izgledalo izvlačenje krave Lise iz procjepa u stijeni u koju je junica upala u četvrtak. Bila je na ispaši s ostatkom krda u vlasništvu obitelji Mršić iz Medviđe u zadarskom zaleđu, točnije između zaseoka Mršići i Filipovići. Poskliznula se i upala u rupu duboku dva metra u četvrtak, a vlasnik Mate Mršić (30) s dvojicom prijatelja pokušavao ju je izvući. Oko 14 sati su odustali i potražili pomoć preko centra 112, rekavši im da je tele upalo u jamu. Oni su pak pozvali GSS-ovce, te je akcija izvlačenja krave počela u 16 sati. Sudjelovalo je pet GSS-ovaca i tri mještanina, među kojima je bio i vlasnik.

  – Ja sam uvijek uvjeren da će akcije uspjeti, ali za ovu sam odmah kazao da će biti teško i nikako. Životinja je upala u uski procjep klisure i potpuno zaglavila. Niti smo joj mogli prići niti je vezati da bi je mogli izvući. Uostalom, bila je to junica od kojih 300 kilograma, a ne malo tele. Nekako sam joj vezao prve noge, a jedna od spašavatelja upravo je za ovakve slučajeve izumio konstrukciju s vitlom kako bi izvlačenje životinja iz jama lakše išlo. Ovo mu je bila premijera, jer smo je prvi put upotrijebili na terenu. Ni s njom nije išlo glatko jer se prestrašena krava ritala pa smo pazili trojica s jedne, a trojica s druge strane da ne sklizne. Uz to smo konstrukciju vezali konopcima za grmlje, da bude što stabilnije, ali krava se ritala zadnjim nogama čim smo je digli u zrak pa bi sve bi bilo palo da je dvojica nisu držala za leđa, a ja je za glavu pokuvkao k sebi da leđima stane na povišeni dio konstrukcije. Bio je to pravi šou, četvorica su je držala a ona se opirala! Uz pustu muku i puno sreće jedva smo je iščupali van. Legli smo je na tlo jer je bila u procjepu od jutra, a spasili smo je nešto prije 20 sati pa su joj noge bile utrnule. Potpuno se oporavila i gazda je bio presretan. Poslao nam je sliku krave i htio nas je častiti večerom, kazao nam je voditelj akcije GSS-a Ivica Galac.

  Kad su gorski spašavatelji došli na mjesto spašavanja krave, kilometar duboko u kršu, gazda je odmah prepoznao Galca. On mu je naime, i 2013. godine spasio 400 kilograma tešku kravu!

  Krava stradala prije pet godina je također upala u procjep iz kojeg ju je bilo komplicirano izvući pa je akcija usred noći, tada trajala punih pet sati. Uspješno je okončana.

  – Neizmjerno sam zahvalan gorskim spašavateljima, ne samo zbog novca, budući da ta junica vrijedi oko tisuću eura, nego zbilja volimo životinje i užasno bi nam bilo da je tamo okončala. Imamo 30-ak krava na imanju. Neobično je da je i na ovu akciju došao spasitelj koji mi je spašavao kravu upalu u rupu prije nekoliko godina, kazao je Mate Mršić.

  Piše: Antena Zadar
   Posting comments is disabled.

  Categories

  Collapse

  Article Tags

  Collapse

  Latest Articles

  Collapse

  • Bukovački sabor traži preseljenje vuka na druge lokacije
   admin


   Od gradonačelnika Grada Benkovca, gospodina Bulića, smo dobili odgovor kako je voljan za suradnju te predložio održavanje sastanka. Dakle, Grad Benkovac bi bio domaćin sastanka koji bi se održao za desetak do petnaest dana, te bi se tada išlo s potpisivanjem Memoranduma o suradnji, kaže je Marinović

   Nakon što je u srpnju na adrese Zadarske i Šibensko-kninske županije, Gradova Benkovca i Obrovca, te općina Jasenice, Kistanje, Ervenik i Lišane Ostrovičke,...
   10-09-2017, 02:49 AM
  • Obitelji iz Medviđe pripadnici HGSS-a već drugi put iz jame spasili kravu
   admin


   Četiri sata između klisura izvlačili junicu i to samo za - hvala

   Osim turista koji zalutaju na Velebit u japankama, zadarski GSS-ovci više puta godišnje spašavaju i životinje jer - svakom tko je u nevolji treba pomoći. Centar 112 izvijestio je tako kako je u mjestu Medviđa između zaseoka Mršići i Filipovići, u četvrtak, u jamu duboku dva metra, upalo tele. Akcija u kojoj je sudjelovalo pet članova HGSS-a Zadar i troje mještana započela je u 16, a uspješno...
   09-09-2017, 07:33 AM
  • Održana četvrta smotra folklora: Bukovico, Medviđa te krasi
   admin


   Ovom smotrom folklora želimo pokazati da je moguć život i opstanak na ovom području, u "Medviđoj", u srcu Bukovice. Ako su mogli naši preci u teškim uvjetima onoga vremena može se i danas, zaključio je Ivica Šarić
   Pored KUD-a Sveti Ivan Medviđa nastupili su KUD-ovi: Sveti Ante iz Nadina, Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, Sveti Donat iz Zadra, Kamen Bukovica iz Popovića, Naši korijeni iz Kljaka kod Drniša, Podbablje kod Imotskog i Dušina iz Vrgorca, te HKUD Crnašica Knezpolje iz Širokog Brijega u susjednoj BiH, Pjevačka skupina Čevulje Ravni kotari iz Škabrnje, narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica kraj Skradina i pučki pjesnik zdravičar Ive Burić.
   - Smotra folklora se održava u povodu blagdana Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika ovog mjesta smještenog tek 20-ak kilometara od Jadranskog mora, kazao je Ivica Šarić, predsjednik KUD-a Sv. Ivan Medviđa.
   U sklopu tradicionalne svečanosti s višestoljetnom tradicijom poznate pod nazivom "Usičenje" smotra folklora održana je u centru sela pokraj crkve Prikazanja Blažene Djevice Marije.
   - Svake godine ovaj događaj okupi više tisuća posjetitelja, uglavnom mještana, raseljenih Medviđara, rodbine, prijatelja, ističe Šarić.
   Naime, ova jedinstvena smotra folklora održava se za vrijeme velikog pučkog okupljanja, nakon svete mise koja se održava točno u podne, i to na obližnjem platou sa šatorima s bogatom ponudom domaće hrane i pića.
   - Za sve sudionike pripremili smo lešo oko 120 kilograma mesa od dvizice, kaže Zdravko Filipović zvani Žungul koji je uz meštra Božu Adžića zvanog Bota i Petru Mikulić bio gladni krivac za ovo slasno domaće jelo.
   Folkloraši Kamena Bukovice trude se i rade s ciljem očuvanja od zaborava, folklorne i etnografske vrijednosti s područja Bukovice.
   - Dičimo se našim napjevima kao što su ojkalica ili orzanje, što je i UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu. Naša izvorna glazbala su diple, svirale, gusle i cvitare, naglasio je Kamber.
   Bukovica osim kamena ima veliki niz prirodnih ljepota. Nalazi se između Benkovca, Knina i Obrovca, u okruženju rijeka ljepotica, Krke i Zrmanje. Na zapadu se veže s Jadranskim morem.
   - Ovom smotrom folklora želimo pokazati da je moguć život i opstanak na ovom području, u "Medviđoj", u srcu Bukovice. Ako su mogli naši preci u teškim uvjetima onoga vremena može se i danas, zaključio je Ivica Šarić. ...
   02-09-2017, 09:32 AM
  • MEDVIĐA: BLAGDAN GLAVOSJEKA SV. IVANA KRSTITELJA
   admin
   Blagdan Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja svečano je proslavljen u utorak 29. kolovoza u župi Prikazanja BDM u Medviđi u benkovačkom zaleđu, gdje puk od davnine slavi sv. Ivana Krstitelja kojem je bila posvećena prvotna župna crkva iz 17. st. Koncelebrirano misno slavlje za vanjskim oltarom pokraj župne crkve predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s nekoliko svećenika, među kojima i benkovačkim dekanom don Anđelkom Buljatom. „Slavljem uz dan svetoga Ivana pokazujemo našu ljubav prema Božjem Jaganjcu Isusu kojem je Ivan Krs...
   01-09-2017, 11:46 AM
  • Završeno snimanje dokumentarnog filma "Glas Medviđe"
   admin


   U nedjelju, 14. svibnja, snimljene su posljednje scene dokumentarnog filma Glas Medviđe čija se premijera očekuje krajem mjeseca lipnja u Kazalištu lutaka Zadar. Film koji je sniman na više lokacija u Medviđi i okolici, posveta je nedužnim civilima koji su okrutno ubijeni na svojim ognjištima tijekom oslobodilačkog Domovinskog rata.
   - Domovinski rat odavno je završio, ali njegove tragedije ne mogu se zaboraviti. Sa Srbima se na ovim prostorima...
   26-08-2017, 01:19 AM
  • U utorak slavi se u Medviđi blagdan Sv. Ivana Krstitelja – Usičenje
   admin   U ponedjeljak 29. kolovoza 2017. slavi se u Medviđi blagdan Sv. Ivana Krstitelja na poseban način. Tradicionalna svečanost s višestoljetnom tradiciom poznatija pod nazivom Usičenje održat će se u centru sela pokraj crkve.

   Sveta Misa u 12 sati koju će predvoditi mons. dr. Želimir Puljić, Nadbiskup Zadarski.

   U sklopu četvrte po redu smotre folklora pod nazivom „Bukovico, Medviđa te krasi“ s početkom u 14 sati na istom mjestu nastupit...
   26-08-2017, 12:56 AM
  Working...
  X