Announcement

Collapse
No announcement yet.

Bukovački sabor traži preseljenje vuka na druge lokacije

Collapse
X
Collapse

 • Bukovački sabor traži preseljenje vuka na druge lokacije

  Click image for larger version

Name:	vuk.jpg
Views:	1
Size:	398.5 KB
ID:	717


  Od gradonačelnika Grada Benkovca, gospodina Bulića, smo dobili odgovor kako je voljan za suradnju te predložio održavanje sastanka. Dakle, Grad Benkovac bi bio domaćin sastanka koji bi se održao za desetak do petnaest dana, te bi se tada išlo s potpisivanjem Memoranduma o suradnji, kaže je Marinović

  Nakon što je u srpnju na adrese Zadarske i Šibensko-kninske županije, Gradova Benkovca i Obrovca, te općina Jasenice, Kistanje, Ervenik i Lišane Ostrovičke, Bukovački sabor uputio Memorandum o suradnji uskoro bi moglo doći do zajedničkog sastanka svih čelnika navedenih jedinica vlasti.
  Naime, iako je svima ponuđeno da potpišu Memorandum odvojeno, gradonačelnik Grada Benkovca je predložio zajednički sastanak.
  - Od gradonačelnika Grada Benkovca, gospodina Bulića, smo dobili odgovor kako je voljan za suradnju te predložio održavanje sastanka. Dakle, Grad Benkovac bi bio domaćin sastanka koji bi se održao za desetak do petnaest dana, kad prođu godišnji odmori, te bi se tada išlo s potpisivanjem Memoranduma. Također, pokrenuli bismo izradu master plana navodnjavanja Zadarske i Šibensko-kninske županije, s čime bismo išli prema Vladi RH. Također, predlažemo uklanjanje vuka na druge lokacije. Naime, mi nemamo ništa protiv vuka, ali na drugim lokacijama. Nemoguć je razvoj stočarstva, uz pristnost vuka na našem području, kazao nam je Milenko Marinović, predsjednik udruge Bukovački sabor. Navodi kako im je cilj svekoliki razvoj sjeverne Dalmacije, a to se može samo projektima i razvojem.
  - Bio sam vijećnik u Gradskom vijeću Grada Benkovca, predlagao, no od toga nije bilo ništa. Stoga smo i osnovali Bukovački sabor, gdje je sve usmjereno na razvoj i projekte. Samo tako možemo u budućnost, ako vučemo ista kola zajedničkim snagama. Zajedno s vama medijima, regionalnom i lokalnom samoupravom, te Vladom, mislim da možemo nešto napraviti kroz tri-četiri godine. Ništa se ne rješava preko noći, no ako stavimo opći interes ispred pojedinačnog, možemo puno toga napraviti, zaključuje Marinović.
  U Memorandumu se, između ostalog, jedinice lokalne i regionalne samouprave na području dalmatinske Bukovice obvezuju da će pomagati programe i projekte, te ih u skladu s mogućnostima sufinancirati. Obvezali bi se i na aktivno sudjelovanje na organiziranju javnih događanja koja će provoditi Bukovački sabor, te ih financijski podupirati sukladno mogućnostima. Također, trebali bismo imenovati osobu koja će biti ovlaštena za suradnju i službene kontakte.  Autor:
  Ante Rogić


   Posting comments is disabled.

  Categories

  Collapse

  Article Tags

  Collapse

  Latest Articles

  Collapse

  • Bukovački sabor traži preseljenje vuka na druge lokacije
   admin


   Od gradonačelnika Grada Benkovca, gospodina Bulića, smo dobili odgovor kako je voljan za suradnju te predložio održavanje sastanka. Dakle, Grad Benkovac bi bio domaćin sastanka koji bi se održao za desetak do petnaest dana, te bi se tada išlo s potpisivanjem Memoranduma o suradnji, kaže je Marinović

   Nakon što je u srpnju na adrese Zadarske i Šibensko-kninske županije, Gradova Benkovca i Obrovca, te općina Jasenice, Kistanje, Ervenik i Lišane Ostrovičke,...
   10-09-2017, 02:49 AM
  • Obitelji iz Medviđe pripadnici HGSS-a već drugi put iz jame spasili kravu
   admin


   Četiri sata između klisura izvlačili junicu i to samo za - hvala

   Osim turista koji zalutaju na Velebit u japankama, zadarski GSS-ovci više puta godišnje spašavaju i životinje jer - svakom tko je u nevolji treba pomoći. Centar 112 izvijestio je tako kako je u mjestu Medviđa između zaseoka Mršići i Filipovići, u četvrtak, u jamu duboku dva metra, upalo tele. Akcija u kojoj je sudjelovalo pet članova HGSS-a Zadar i troje mještana započela je u 16, a uspješno...
   09-09-2017, 07:33 AM
  • Održana četvrta smotra folklora: Bukovico, Medviđa te krasi
   admin


   Ovom smotrom folklora želimo pokazati da je moguć život i opstanak na ovom području, u "Medviđoj", u srcu Bukovice. Ako su mogli naši preci u teškim uvjetima onoga vremena može se i danas, zaključio je Ivica Šarić
   Pored KUD-a Sveti Ivan Medviđa nastupili su KUD-ovi: Sveti Ante iz Nadina, Nikola Tavelić iz Lišana Ostrovičkih, Sveti Donat iz Zadra, Kamen Bukovica iz Popovića, Naši korijeni iz Kljaka kod Drniša, Podbablje kod Imotskog i Dušina iz Vrgorca, te HKUD Crnašica Knezpolje iz Širokog Brijega u susjednoj BiH, Pjevačka skupina Čevulje Ravni kotari iz Škabrnje, narodni guslar Dane Jurić iz Dubravica kraj Skradina i pučki pjesnik zdravičar Ive Burić.
   - Smotra folklora se održava u povodu blagdana Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika ovog mjesta smještenog tek 20-ak kilometara od Jadranskog mora, kazao je Ivica Šarić, predsjednik KUD-a Sv. Ivan Medviđa.
   U sklopu tradicionalne svečanosti s višestoljetnom tradicijom poznate pod nazivom "Usičenje" smotra folklora održana je u centru sela pokraj crkve Prikazanja Blažene Djevice Marije.
   - Svake godine ovaj događaj okupi više tisuća posjetitelja, uglavnom mještana, raseljenih Medviđara, rodbine, prijatelja, ističe Šarić.
   Naime, ova jedinstvena smotra folklora održava se za vrijeme velikog pučkog okupljanja, nakon svete mise koja se održava točno u podne, i to na obližnjem platou sa šatorima s bogatom ponudom domaće hrane i pića.
   - Za sve sudionike pripremili smo lešo oko 120 kilograma mesa od dvizice, kaže Zdravko Filipović zvani Žungul koji je uz meštra Božu Adžića zvanog Bota i Petru Mikulić bio gladni krivac za ovo slasno domaće jelo.
   Folkloraši Kamena Bukovice trude se i rade s ciljem očuvanja od zaborava, folklorne i etnografske vrijednosti s područja Bukovice.
   - Dičimo se našim napjevima kao što su ojkalica ili orzanje, što je i UNESCO zaštitio kao nematerijalnu baštinu. Naša izvorna glazbala su diple, svirale, gusle i cvitare, naglasio je Kamber.
   Bukovica osim kamena ima veliki niz prirodnih ljepota. Nalazi se između Benkovca, Knina i Obrovca, u okruženju rijeka ljepotica, Krke i Zrmanje. Na zapadu se veže s Jadranskim morem.
   - Ovom smotrom folklora želimo pokazati da je moguć život i opstanak na ovom području, u "Medviđoj", u srcu Bukovice. Ako su mogli naši preci u teškim uvjetima onoga vremena može se i danas, zaključio je Ivica Šarić. ...
   02-09-2017, 09:32 AM
  • MEDVIĐA: BLAGDAN GLAVOSJEKA SV. IVANA KRSTITELJA
   admin
   Blagdan Glavosjeka sv. Ivana Krstitelja svečano je proslavljen u utorak 29. kolovoza u župi Prikazanja BDM u Medviđi u benkovačkom zaleđu, gdje puk od davnine slavi sv. Ivana Krstitelja kojem je bila posvećena prvotna župna crkva iz 17. st. Koncelebrirano misno slavlje za vanjskim oltarom pokraj župne crkve predvodio je zadarski nadbiskup Želimir Puljić u zajedništvu s nekoliko svećenika, među kojima i benkovačkim dekanom don Anđelkom Buljatom. „Slavljem uz dan svetoga Ivana pokazujemo našu ljubav prema Božjem Jaganjcu Isusu kojem je Ivan Krs...
   01-09-2017, 11:46 AM
  • Završeno snimanje dokumentarnog filma "Glas Medviđe"
   admin


   U nedjelju, 14. svibnja, snimljene su posljednje scene dokumentarnog filma Glas Medviđe čija se premijera očekuje krajem mjeseca lipnja u Kazalištu lutaka Zadar. Film koji je sniman na više lokacija u Medviđi i okolici, posveta je nedužnim civilima koji su okrutno ubijeni na svojim ognjištima tijekom oslobodilačkog Domovinskog rata.
   - Domovinski rat odavno je završio, ali njegove tragedije ne mogu se zaboraviti. Sa Srbima se na ovim prostorima...
   26-08-2017, 01:19 AM
  • U utorak slavi se u Medviđi blagdan Sv. Ivana Krstitelja – Usičenje
   admin   U ponedjeljak 29. kolovoza 2017. slavi se u Medviđi blagdan Sv. Ivana Krstitelja na poseban način. Tradicionalna svečanost s višestoljetnom tradiciom poznatija pod nazivom Usičenje održat će se u centru sela pokraj crkve.

   Sveta Misa u 12 sati koju će predvoditi mons. dr. Želimir Puljić, Nadbiskup Zadarski.

   U sklopu četvrte po redu smotre folklora pod nazivom „Bukovico, Medviđa te krasi“ s početkom u 14 sati na istom mjestu nastupit...
   26-08-2017, 12:56 AM
  Working...
  X