Medviđa

  https://medvidja.com/


Započela katastarska izmjera Zatona Obrovačkog i Kruševa

| Thursday, 21.09.2017, 08:15 AM |



Izmjera Zatona Obrovačkog koštat će 1.356.806 kuna, a Kruševa 7.280.000, kuna.

U srijedu je službeno započela katastarska izmjera Zatona Obrovačkog u Općini Jasenice i naselja Kruševo koje pripada Gradu Obrovcu.  Tim povodom održan je sastanak u zgradi Općine Jasenice. Zamjenik  načelnika Jasenica Dane Rončević rekao je kako se nada da će izmjera  Zatona Obrovačkog biti kvalitetna, kao i izmjera naselja Jasenice.

- Cilj nam je razviti Općinu Jasenice i sva njena naselja. Zato su potrebni čisti papiri. Stoga pozivam sve mještane da izmjeri pristupe ozbiljno, izmjere zemljišta i surađuju jer to je u konačnici njihov interes. Izmjera će koštati 1.356.806 kuna. Od tog iznosa Općina Jasenice i vlasnici  plaćaju 60 posto, a Državna geodetska uprava 40 posto. Katastarska  općina Zaton Obrovački obuhvaća 3.505 ha i 1.500 katastarskih čestica te  oko 300 zgrada. Posjedovnih listova je oko 250, rekao je Dane Rončević.

U ime Državne geodetske uprave, početku radova na izmjeri nazočio  je zamjenik ravnatelja Antun Vidaković. Izmjera će biti dobra, rekao je  Vidaković, ako građani budu sudjelovali u obilježavanju jer je ona preduvjet značajnijeg razvoja kraja.

Nešto kasnije, u Gradu Obrovcu Vidaković je rekao kako katastarska  općina Kruševo ima 6.151 ha i 10.746 čestica. Izmjera ovog naselja koštat  će 7.280.000 kuna što je vrlo odvažan pothvat i za sam Grad Obrovac koji  će sudjelovati 60 posto u financiranju izmjere. No, kad se izmjera završi i  napravi nova katastarska knjiga, onda će se, kaže Vidaković, dogoditi situacija da ni Austrijanci neće brže rješavati zemljišna pitanja jer će ona  biti uvezana u novi sustav na usluzi građanima. Koliko će to doprinijeti  investicijama u ovom prostoru, Vidaković je otvoreno rekao:

- Uvjete za poslovanje najmanje određuje lokalna samouprava jer su u  domeni Vlade RH. No oni obično zapnu na imovinsko-pravnim odnosima. Kad se nakon izmjere investitor pojavi na uređenom području  ishođenje potrebne dokumentacije trajat će 15-ak dana, rekao je napomenuvši kako zainteresiranost za investicije stvara prvenstveno Vlada.

Pročelnik za zaštitu okoliša i prostorno planiranje Zadarske županije  Olivio Meštrović rekao je da je 5 posto županije izmjereno, a da je 17 posto županije u projektima izmjere.

Piše: Zadarski List