Medviđa

  https://medvidja.com/


Priroda se zaigrala: opet nikle šparoge, kiša potaknula cvjetanje voćaka

| Thursday, 21.09.2017, 12:17 PM |



U zadnjih 17 godina imali smo 15 najtoplijih otkako postoje mjerenja tako da ovakve pojave nisu ništa čudno, kažu u DHMZ-u

Niču kao lude, ima ih posvuda u Dalmaciji, a pogotovo na opožarenim područjima koja je dobro zalila kiša, hvale se kumice na hrvatskim tržnicama na kojima ovih dana kao najveća egzotika u oči “bodu” divlje šparoge.

Cijena od 20 do 25 kuna

Tko je mislio kako im je sezona završila i prije ljeta, prevario se. Plijene pažnju i količinom u velikim plastičnim kantama po pultovima – i cijenom. Prve su se prodavale i za 50 kuna po vezici, što znači da je za kilogram trebalo izdvojiti i više od 200 kuna, koliko za nekoliko kilograma kvalitetnog mesa. Cijena im je jučer pala na 20 do 25 kuna. No kumice su zadovoljne. Nakon prvotnog čuđenja, mnogi bi ih i kupili.

– Eto, i od klimatskih promjena ima neke koristi, barem kratkoročne – šalile su se s kupcima objašnjavajući kako je šalica jedne od najstarijih i najcjenjenijih delikatesa na Mediteranu, koja se u kulinarstvu koristi već više od 2000 godina, iznimno zdrava za rad jetre, bubrega i pluća, a sadrži svega 43 kalorije. Glasnogovornik Tržnica Zagreb Miroslav Pupić-Bakrač potvrđuje kako su šparoge u ovo doba godine na tržnicama iznimka.

– Priroda se zaigrala – smije se on. No zaigranost je očito sve češća.

Jaska u cvijeću

– U zadnjih 17 godina imali smo 15 najtoplijih otkako postoje mjerenja tako da ovakve pojave nisu ništa čudno. I dosad se događalo da zbog dosta vlage i topla vremena priroda retrogradno procvjeta ujesen, a šparogama je na opožarenim područjima dobro došao i pepeo koji je zagnojio tlo – kaže nam Višnja Vučetić, voditeljica Službe za agrometeorologiju DHMZ-a.

Na suše koje su proteklog ljeta zaustavile vegetaciju, pa na obilne kiše, priroda ovih dana uzvraća i cvijećem na stablima jabuka, krušaka, šljiva...

– U vrijeme suša voćke su počele vegetirati, a kiša ih je probudila. Jednostavno im se poremetio biološki ciklus i ne znaju više koje je doba godine – kaže voćar Frane Ivković, objašnjavajući kako je to najviše slučaj u sjeverozapadnoj Hrvatskoj, gdje je voćke proljetos poharao mraz pa nisu ni imale plodova.

To potvrđuje i predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Željko Banjavčić, kojemu je proteklih dana na području Jastrebarskog procvjetalo više od 10.000 stabala jabuke. – Negdje su se već zametnuli i plodići, a ponegdje su na istoj grani i cvijeće i neobrane jabuke od ove sezone – kaže Banjavčić. Sadašnji cvjetovi, tvrdi, sigurno neće dati zrele plodove, a stigne li naglo zima, takve voćke neće ponovo cvjetati u proljeće.