Medviđa

Srce Bukovice

Tuesday, 19.03.2024, 03:24 AM (GMT)

Gradovi » Županija

Jaki naleti bure srušili turbinu na Pagu; “Pitanje je kad će i ostale pasti!”

| Saturday, 07.10.2017, 10:14 PM |   (1881 views)


Ako vas stranci ikada pitaju koliko je zapravo jaka bura, pokažite im fotografije koje donosi Crometeo, a koje pokazuju da se ni vjetroturbina, čiji je jedini zadatak vjetar pretvarati u električnu energiju, nije mogla nositi sa snažnim udarima bure koji su jučer pogodili otok Pag. Turbina je nastradala jučer u poslijepodnevnim satima.

Zašto se ovo uopće moglo dogoditi? Jedan komentar na Crometeuu možda daje najbolji uvid.

– Ovo je posljedica lošeg to jest nikakvog održavanja. Te vjetrenjače ne rade već mjesecima i stoje blokirane na mjestu, bez okretanja prema vjetru i smanjivanja otpora! Pitanje je samo kad će se i preostale srušit, kazao je njihov pratitelj.

Oglasio se i Županijski centar 112

Otok Pag – 06. listopada u 20:28 sati: zaprimljena dojava iz tvrtke „Adria Wind Power“ da je na otoku Pagu (lokacija Ravna 1, iznad solane grada Pag) pala vjetro-elektrana (jedna proizvodna jedinica i turbina). Nije bilo prekida u opskrbi električnom energijom i nije utvrđeno onečišćenje okoliša (manja količina ulja se nalazi unutar turbine). Zbog pričinjene velike materijalne štete i nepovoljnih vremenskih uvjeta (puše jaka bura 100 km/h), detaljnom očevidu i utvrđivanju uzroka pada pristupit će se 07. listopada u jutarnjim satima. Vatrogasci su preventivno obišli područje, ali nije bilo potrebe za njihovom intervencijom.
O događaju su obaviještene sve nadležne službe.





(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!