Medviđa

Srce Bukovice

Tuesday, 19.03.2024, 06:44 AM (GMT)

Bukovica » Okolica Bukovice

Sutra u Krupi izložba u sklopu Dana europske baštine: “Kulturni krajolik – Kudin most na Krupi”

| Tuesday, 03.10.2017, 10:27 PM |   (1402 views)


U sklopu Dana europske baštine 2017. sutra će se, 4. listopada, u Krupi kod Obrovca (gospodarska zgrada uz mlinicu ispred Manastira Uspenja Presvete Bogorodice) s početkom u 11 sati održati predavanje i izložba fotografija “Kulturni krajolik – Kudin most na Krupi”.

Organizatori su Grad Obrovac, Konzervatorski odjel Zadar i Manastir Uspenja Presvete Bogorodice u Krupi.

Petstotinjak metara od ušća rječice Krnjeze u Krupu, u kanjonu rijeke Krupe, podno sela Golubića tj. njegovoga zaseoka Veselinovići nalazi se pješački most, koji stanovništvo zove Kudin most. Most je sagrađen na gornjem rubu 10 metara visokog slapa, na mjestu gdje je rijeka najniža, a nizvodno od slikovitih „ogrlica“ -slapova po imenu Deveterac, piše se na službenim mrežnim stranicama Grada Obrovca.

Kudin most je cijeli zidan tehnikom suhozida, raščlanjen sa dvanaest sedrenih svodova i tri manja propusta. Dugačak je 109 metara, a prosječna širina mu je 1,5 metar. Svodovi nisu raspoređeni u pravilnom razmaku, niti su oslonjeni na obalne stupove, nego rastu direktno iz čvrste podloge rijeke, koja služi kao temelj. Zidani su tesanom pravokutnom sedrom, slaganom u horizontalne redove u suho. Čeoni zidovi međuprostora su nepravilni i bunjasti, zidani nešto krupnijim komadima neobrađenog kamena i lagano izdignuti s obje strane staze. Ispuna je također od neobrađenog krupnog kamena. Čeoni zidovi međuprostora su u istoj ravni sa čeonim zidovima svodova. Krilni zidovi su zidani istom tehnikom kao i čeoni, onaj uz lijevu obalu ima jedan pravokutni propust za vodu. Hodna staza nije posebno izrađena, nego se hoda po gornjoj površini konstruktivnih elemenata mosta. Stoga je niveleta hodne staze nepravilna i uzdiže se na svodovima. Odmah do mosta na desnoj obali rijeke su sačuvani ostaci stupe i mlinice, bačvasto presvođene sedrenim blokovima.

Utjecajem erozije vode (velika voda Krupe doseže do tjemena intradosa svih svodova, a nekad prekrije i cijeli most) bila su srušena dva svoda mosta-jedanaesti i dvanaesti, koja su rekonstruirana 2003. godine, a radovi sanacije cijelog mosta izvođeni su od 2013 – 2015. godine.

Sagrađen je na prijelazu 18. u 19. stoljeće, graditelj je lokalni majstor Jovan Veselinović. Most je u povijesti bio veza između brojnih zaselaka Golubića i sela Žegar na rijeci Zrmanji, kojim je hodilo stanovništvo i stoka. Tehnika zidanja u suhozidu u kombinaciji sedrenih svodova istaknutih u vizuri i kamenih trasa među njima , njegova impozantna dužina, te potpuna stopljenost s pejzažom, govore u korist visoke kvalitete ruralne utilitarne arhitekture ovog mosta i kao takav, jedinstven je na širem području.

Piše: Antena Zadar



(Ocijeni: 0)

Videos

Bukovico kolivko hrvata


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!