Medviđa

Srce Bukovice

Tuesday, 19.03.2024, 10:49 AM (GMT)

Bukovica » Okolica Bukovice

"Djecu nam do škole prevoze u - prostoru za prtljagu!"

| Thursday, 19.10.2017, 09:10 AM |   (1860 views)



Mještani obrovačkih sela potužili se Ministarstvu obrazovanja
Čazmatrans nam za prijevoz djece pošalje kombi sa svega osam sjedala u kojemu nam djecu prevoze u prtljažniku kao stoku! Obraćali smo se i ravnatelju OŠ Obrovac, Željku Modriću, i direktoru Čazmatransa u Zadru, Branimiru Knezu, zvali smo i Ministarstvo obrazovanja, ali pomoći nema. Odlučili smo se obratiti medijima jer nam je to jedini način da nas prestanu tretirati ovako samo zato što smo srpske nacionalnosti - ispričali su nam neki od roditelja
"Moje dijete do škole u Obrovcu prevoze u odjelu za prtljagu jer su kombiji koje Čazmatrans daje za ove linije toliko mali da, kada uđu odrasli putnici, šofer 'naredi' djeci da moraju u prtljažnik. Sreća da to nije u bunkeru kao u velikim autobusima, već u stražnjem dijelu kombija, ali taj je prostor, žale se djeca, bez zraka i bez sjedala. Djeca sjede na podu, ponekad na vrećama kukuruza i ostalog što seljani kupe u Obrovcu. Nerijetko i povraćaju, bude im slabo jer ovo nije prostor za ljude nego za prtljagu, zato se i zove bunker" - ovim se riječima našoj redakciji obratila u suzama majka učenika iz jednog od sela obrovačkog zaleđa, žaleći se kako joj dijete danima iz škole dolazi blijedo i slabo.

Riječ je o djeci iz mjesta Golubić, Krupa, Žegar, Bogatnik, Bilišane i Muškovci, no osim njih kombiji Čazmatransa često prevoze i mještane okolnih mjesta do Obrovca. Svaki put kada uđe netko stariji, tvrde roditelji, vozač od djece zatraži da se ustanu i odu u prostor za prtljagu u stražnjem dijelu kombija.

Obraćali se i Gradu Obrovcu

Razgovarali smo s više roditelja obrovačkih učenika koji su nas zamolili da njihova imena ne navodimo jer je riječ o obiteljima pripadnika srpske zajednice, zbog čega se boje da će, kako kažu, djeca dobiti još gori tretman u prijevozu do škole. Međutim, njihova imena nisu tajna jer su se više institucijama puta obraćali za pomoć, a spremni su o tome i formalno svjedočiti u slučaju potrebe.

Bili su stoga prisiljeni, kaže nam jedna majka, obratiti se medijima jer su se svi do sada oglušili na njihove molbe da se i njihova djeca, poput sve ostale u Hrvatskoj, voze dostojanstveno do škole.

Govoreći o ovom problemu majka koja nas je prva nazvala kaže kako ovu priču želi dati u javnost jer joj je i toga dana dijete došlo kući blijedo i iznemoglo nakon što se treslo vozeći se "kao stoka".

Djecu nam voze kao stoku

- Obraćali smo se ravnatelju OŠ Obrovac Željku Modriću, direktoru Čazmatransa u Zadru, Branimiru Knezu, zvali smo i Ministarstvo obrazovanja, ali pomoći nije bilo. Odlučili smo se obratiti medijima jer nam je to jedini način da nas prestanu tretirati ovako, valjda samo zato što smo srpske nacionalnosti!? Djeca nam često kasne u školu, a još se kasnije vraćaju kući, dok kombiji ne iskrcaju i sve odrasle putnike - kaže majka jednog osmoškolca koja se za pomoć obraćala i Stanku Mijiću, dogradonačelniku Obrovca, koji je predstavnik srpske manjine i predsjednik obrovačkog SDSS-a:

- Išla sam osobno kod njega, obećao je pomoći, ali nažalost ništa nije uspio. Da se njihova djeca voze do škole kao komad prtljage sigurno bi odmah reagirali, a za nas male ljude nikoga nije briga. Više ni ne znam koliko sam puta zvala gospodina Kneza da nam daju neki mini bus za djecu, ali ništa. I neki dan mi se dijete vozilo u bunkeru, jedva je došao kući. Imaju čak jednog vozača, starog čovjeka kojega drže na pola radnog vremena, pa kako taj uopće može voziti djecu? - pita se ova majka.

Druga majka kroz plač nam je prepričavala u kakvom joj stanju dijete dolazi kući nakon što ga vozač pošalju u stražnji dio gdje praktički sjede jedan drugome u krilu:

Ravnatelj zvao Čazmatrans

- A ponekad i na vrećama s hranom za stoku, jer u kombiju s osam sjedala nema mjesta nakon ukrcaja ostalih putnika. Dijete mi je neki dan došlo kući iscrpljeno, s mučninom, a pitam sve koji su odgovorni za ovo bi li dozvolili da njihovu djecu voze ovako? - pita se ova majka.

Komentirajući ove prozivke direktor Čazmatransove ispostave u Zadru, Branimir Knez kaže da to nije istina:

- Nemam tu što komentirati jer taj tko vam je to rekao zlonamjeran prema tvrtki i prema djeci. Iskreno govoreći, meni bi bilo normalno da su ti koji su imali primjedbu mene kontaktirali. Tada bismo mi izišli na teren i provjerili brojno stanje učenika i putnika i shodno tome reagirali. Jučer sam (u ponedjeljak, op. a.) dobio određenu informaciju po tom pitanju da navodno nema mjesta, reagirao sam i poslao veće vozilo na tu relaciju, ali svi učenici imaju dovoljan broj mjesta - kaže Knez potvrdivši nam kako mu se obratio i ravnatelj OŠ Obrovac.

Poslali im autobus!

- Točna je informacija da smo reagirali nakon poziva ravnatelja škole da navodno ima veći broj putnika. Ma, to su vam sve seoske trzavice, ljudi nekog ne vole pa prijavljuju - kaže Knez.

No, bile to "seoske trzavice" ili ne, obratili smo se i Ministarstvu obrazovanja upitavši ih znaju li za tvrdnje roditelja da se djeca iz obrovačkih sela u školu prevoze u prtljažnom dijelu te da u kombiju s oznakom prijevoznika školske djece prevoze i odrasle, zbog čega djeca moraju u tzv. "bunker". Odmah nakon našeg upita Ministarstvu, pristigla nam je i obavijest majke jednog učenika, koja nam je, opet plačući, ali ovoga puta od sreće, rekla da je Čazmatrans to jutro po djecu poslao mini bus.

- Ovo je dokaz da smo bili u pravu, a najžalosnije u svemu je da nikoga za ovo nije bilo briga dok sve nismo pokrenuli preko medija. Nadamo se da će nam ostaviti ovaj mini bus i da neće, čim se prašina slegne, zbog manjih troškova u naša sela opet poslati kombi s osam sjedala - kaže majka.

Škola upoznata s problemom

Da je odmah nakon našeg upita Ministarstvu, u Golubić, Žegar i ostala sela doista poslan mini bus, jučer nam je potvrdio i ravnatelj OŠ Obrovac, Željko Modrić.

- Ovaj problem se pojavio ove godine, a rješavamo ga, premda stvari nikad nisu tako jednostavne. Riječ je o tome da su roditelji imali prigovore vezano za pravac Krupa-Golubić-Žegar. Kako tu, nažalost, nema redovite autobusne linije, pa se dovoze djeca i osnovne i srednje škole i odrasli, o pritužbama roditelja odmah sam obavijestio gospodina Kneza u Čazmatransu. Bio je na terenu, razgovarao je s vozačima i dobio sam informaciju da je to pitanje riješeno. Nakon zadnje pritužbe roditelja opet je morao kontaktirati vozače, a po informaciji koju sam tada dobio, to je trebalo biti riješeno - kaže ravnatelj.

I riješeno je. A to je u cijeloj priči ipak najvažnije.

Ravnatelj: Knez mi je javio da šalju dva veća autobusa

- U ponedjeljak me je nazvala Zdenka Čukelj iz Ministarstva obrazovanja, načelnica Sektora za predškolski i osnovnoškolski odgoj i obrazovanje, i zatražila očitovanje. Kontaktirao sam Branimira Kneza i on me je u ponedjeljak obavijestio mailom da bi jutros trebala doći dva veća autobusa da riješimo i to pitanje. Problem nije baš tako banalan i jednostavan, to je ogroman prostor, a relativno malo djece, tako da svake nastavne godine treba vremena dok se taj prijevoz uhoda - kaže ravnatelj OŠ Obrovac, Željko Modrić.

Ministarstvo zatražilo očitovanje od ravnatelja

- U svezi Vašeg upita upućujemo Vas na osnivača u čijoj je nadležnosti, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju u osnovnoj i srednjoj školi, organizacija prijevoza za učenike osnovnih škola. Prijevoz za učenike osnovnih škola je besplatan. Konkretno, učenici od I. do IV. razreda imaju pravo na besplatan prijevoz koji osigurava osnivač škole ako je adresa učenikova stanovanja udaljena od škole najmanje tri km, a učenici od V. do VIII. razreda ako je adresa učenikova stanovanja udaljena od škole najmanje pet km.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja je kontaktiralo ravnatelja škole i zatražilo očitovanje. Vjerujemo da će ovaj problem biti riješen u suradnji roditelja, Škole i osnivača, Zadarske županije - stoji u odgovoru Ministarstva.
Autor:
Marina Vlakić


(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!