Medviđa

  https://medvidja.com/


Obilježena 25. obljetnica srbočetničkog pokolja u Medviđi

| Wednesday, 14.02.2018, 11:53 PM |




Neposredno pred Domovinski rat ovdje je bilo 500-tinjak Medviđana, danas živi tek 90-ak žitelja. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je još osam hrvatskih civila. Medviđa je dala ukupno 18 nevinih civilnih žrtava

Obilježena je još jedna u nizu obljetnica sjećanja na nevine žrtve Domovinskog rata na širem zadarskom području. Prije 25 godina, 9. veljače 1993., zaselak Erstići u Medviđi, zavijen je u crno, mučki je ubijeno deset nedužnih civila Hrvata, svi prezimena Erstić.

U ovom u bukovačkom selu Medviđi koje se nalazi u samom središtu Bukovice, između Benkovca i Obrovca, najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina. Zločin srpskih odmetnika nad nedužnim stanovništvom Medviđe uslijedio je kao odmazda za pothvat Hrvatske vojske u Akciji Maslenica.

- Jedino što su Erstići skrivili bilo je to što su pripadali hrvatskome narodu, a četnici su na njima iskalili svoj bijes i frustracije zbog nemoći da povrate izgubljene teritorije. Nevine žrtve još uvijek čekaju pravdu, dok su egzekutori u Srbiji, rekao je jedan od rođaka stradalih civila

Prema pričanju rodbine glavni egzekutor je bio tada 25-godišnji Boško Milanko koji živi u Novoj Pazovi, tada 18-godišnji Bore Milanko Lake, koji živi u Batajnici kod Beograda, njegov vršnjak Živko Bogunović pok. Mile je u Novom Sadu, a Siniša Bogunović u inozemstvu. Peti zločinac Petar Pupovac se ubio.

- Danas se djeca i rodbina poginulih civila stalno pitaju kada će više ruka pravde dostići te monstrume. Unatoč tome što se i znaju imena egzekutora, neshvatljivo, čudi se rođak Ante.

Jedan od preživjelih, Stanko Erstić, Hrvat iz Medviđe, kojeg su pripadnici tzv. krajinske milicije zatočili u Kninu 1991. godine, svjedočio je pred Haškim tribunalom u procesu koji se vodio protiv Milana Martića i Slobodana Miloševića, optuženih za zločine protiv čovječnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

- Sela i crkve su porušeni i nažalost do danas nitko nije odgovarao za ove zločine, pita se Jere Zurak, predsjednik Udruge hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a.

Neposredno pred Domovinski rat ovdje je bilo 500-tinjak Medviđana, danas živi tek 90-ak žitelja. Tijekom Domovinskog rata ubijeno je još osam hrvatskih civila. Medviđa je dala ukupno 18 nevinih civilnih žrtava.

Kod spomen obilježja u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM položeni vijenci i zapaljene svijeće. Izaslanstvo Zadarske županije je predvodio Šime Mršić, zamjenik župana, Grada Benkovca Tomislav Bulić, gradonačelnik, mjesnog odbora Medviđa Nikola Genda, predsjednik, županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata Ljubica Krcić, predsjednik, Udruge ratnih veterana 9. Gbr Vukovi - Podružnica Benkovac Manuel Zvonar, tajnik.

Nevinim žrtvama poklonili su se i benkovačka HVIDR-a i UHDDR, županijske udruge roditelja poginulih branitelja Domovinskog rata, hrvatskih branitelja oboljelih od PTSP-a i Zajednice žena Katarina Zrinski, Hrvatske vojske iz vojarne Benkovac, Policijska postaja Benkovac, brojna rodbina i mještani te župljani Poličnika i Suhovora.

Misu zadušnicu za civilne žrtve Medviđe predvodio je župnik don Krešo Ćirak.