Medviđa

  https://medvidja.com/


Kako očuvati autohtoni dalmatinski luk?

| Sunday, 28.08.2016, 02:47 PM |


Click image for larger version

Name:	festival cesnjaka12.jpg
Views:	1
Size:	76.0 KB
ID:	571

S ciljem očuvanja autohtone sorte češnjaka ili po dalmatinski luka od nestanka u Zadarskoj županiji u subotu je na Šetalištu kneza Branimira u Benkovcu održan treći po redu "Festival češnjaka".

- Riječ je o manifestaciji koju Udruga proizvođača luka Zadarske županije Rešta organizira u suradnji s Upravnim odjelom za poljoprivredu Zadarske županije, te Gradom Benkovcem i ovdašnjom Turističkom zajednicom, kazala je Snježana Perić iz Zemunika, predsjednica Udruge Rešta.

Zajednički cilj svima je podrška lokalnoj proizvodnji hrane kao i podrška Udruzi Rešta, u stvaranju prepoznatljivog kvalitetnog proizvoda.

- Sadašnja proizvodnja nije dovoljna da zadovolji potrebe tržišta zbog čega se luk uvozi. S druge strane, prije Domovinskog rata luk se iz Ravnih kotara i Bukovice izvozio u Španjolsku, podsjeća Perić, "prva dama" češnjaka Zadarske županije. Prije 30-ak godina proizvodnja u Zadarskoj županiji iznosila je oko 550 tona češnjaka, danas tek 150 tona.

U Benkovcu je bilo 13 izlagača. Osim predsjednice Perić češnjak-luk su izložili: Jadranka Nimac iz Lepura, Rosa Brkljača iz Raštevića, Jasminka Graovac iz Brguda, Rozalinda Banić iz Kraja na otoku Pašmanu, Ankica Pajić iz Rodaljica, Vinko Boca sa Zelenog hrasta, Marijan Zurak iz Bjeline, Divna Baković iz Banjevca, Milka Strenja iz Banjevaca, Niko Golem iz Lisičića, Marica Imbrišić iz Benkovca i Divna Savić iz Banjevca.

- Cijena rešte ovisi koliko se u vezicu uveže glavica luka, od 50 do 100 kuna, objašnjava Jasminka iz Brguda koja je svoje rešte luka nudila po jedinstvenoj cijeni od 50 kuna.