Medviđa

Srce Bukovice

Tuesday, 19.03.2024, 09:03 AM (GMT)

Svijet

Irma stigla do Floride

| Sunday, 10.09.2017, 01:57 AM |   (2543 views)


Sjeverni dio uragana Irme u nedjelju je stigao na otočje Florida Keys, donijevši sa sobom dvostruku prijetnju razornih vjetrova i rasta razine mora koja je uzrokovala jednu od najvećih evakuacija u američkoj povijesti.

Oluja koja je dan ranije pogodila sjevernu obalu Kube ojačala je na 4. kategoriju kad je u nedjelju u 7 sati po lokalnom vremenu pogodila jugozapad otočnog grada Key Westa, s brzinom od 210 kilometara na sat, objavio je državni centar za uragane.

Očekuje se da će uragan u nedjelju podići razinu mora za 4,6 metara na jugozapadu Floride, što bi moglo prouzročiti katastrofalne poplave za tisuće domova.

"Poduzmite nešto sada da biste zaštitili svoje živote", savjetovao je državni meteorološki servis Key Westa.

"Ovo je ekstremno opasna situacija koja ugrožava živote", dodao je.

Floridski službenici su naredili evakuaciju sveukupno 6,3 milijuna ljudi, odnosno oko trećine sveukupnog stanovništva te savezne države, čime su stvorene ogromne gužve na autocestama i u prihvatnim centrima.

Irma je dosad ubila najmanje 25 ljudi na karipskom području te se očekuje da će uzrokovati milijardu dolara štete Floridi, koja je treća najmnogoljudnija američka savezna država.

Florida Power & Light, tvrtka koja opskrbljuje strujom oko četvrtinu floridskog stanovništva, objavila je da je oko 500 tisuća domova ostalo bez električne energije, prenosi dpa.

Irma u SAD stiže nakon što je uragan Harvey krajem kolovoza donio rekordnu količinu oborina u Teksasu te izazvao dosad neviđene poplave i usmrti najmanje 60 ljudi, a štete se procjenjuju na 180 milijarda dolara. Atlantska sezona uragana trajat će još gotovo tri mjeseca, do studenoga. Atlantikom trenutno hara i uragan Jose koji je pogodio već Irmom uništene Male Antile, a iako je njegova snaga u opadanju, on kao uragan 4. kategorije i dalje predstavlja opasnost, piše Washington Post.

Irma je na Kubi uzrokovala štetu sličnu onoj na drugim karipskim otocima tijekom prošlog tjedna. Bilo je to prvi put da je uragan 5. kategorije pogodio Kubu od 1932. godine, objavili su državni mediji, a tamošnje vlasti su naredile evakuaciju oko milijun ljudi.




(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!