Medviđa

  https://medvidja.com/


Bašić: Kruševo nam je bila prva i prava vojnička škola

| Sunday, 30.07.2017, 02:16 AM |


Kruševljani neće nikad zaboraviti te srpanjske dane prije 26 godina kad su pritisnuti neprijateljem sa svih strana, osim s mora, upravo tim Novigradskim morem doplovili neustrašivi branitelji 3. bojne IV. gardijske brigade

Prije 26 godina vi ste bili među onima koji ste ostali s ove strane smrti. To su dani i iskustvo koji se ne smiju zaboraviti. Postoje, međutim dvije napasti da sve to zaboravimo i omalovažimo: jedna napast dolazi iz drugog tabora, a jedna dolazi od nas samih. Ova prva dolazi od onih koji bi željeli da mi to zaboravimo, pa tako svaki dan slušamo kako se ne treba okretati prošlosti, nego budućnosti. Kao da onaj tko zaboravi prošlost ima budućnosti! To je laž koja se u javnosti preko medija plasira, negirajući tako sve one žrtve koje smo podnijeli i sve one vrednote za koje smo se žrtvovali - riječi su iz propovijedi fra Ivana Nimca, župnika Kruševa na svetoj misi održanoj jučer u kruševačkoj crkvi sv. Jurja Mučenika povodom 26. obljetnice dolaska pripadnika IV. gardijske brigade u Kruševo.

Prije svete mise kod središnjeg križa poginulim braniteljima u obrani ovog mučeničkog mjesta položila su brojna izaslanstva, među kojima su bile udruge proistekle iz Domovinskog rata sa zadarskog i imotskog područja, Grad Obrovac i Grad Imotski te predstavnici Hrvatske vojske.

Kruševljani neće nikad zaboraviti te srpanjske dane prije 26 godina kad su pritisnuti neprijateljem sa svih strana, osim s mora, upravo tim Novigradskim morem doplovili neustrašivi branitelji 3. bojne IV. gardijske brigade. Koliko straha, ali više ponosa. Puno tuge, ali više radosti, a najviše je bilo tada nade u pobjedu i slobodu. I ove godine neki od njih skupili su se kod Pritoka u Kruševu i u hladovini murve prisjećali se ratnih dana. Došli su i roditelji i rodbina poginulih vitezova. Odnijeli su cvijeće i zapalili svijeću svojim imotskim sokolovima. Kruševljani u organizaciji Grada Obrovca svake godine dočekaju svoje osloboditelje s velikom radošću, jer kao što reče jedan Kruševljanin jučer nakon mise: "E, dico moja, da ne biše vas, danas ne bi bilo ni nas"...

Milan Bašić, zapovjednik 2. satnije 5. bojne 112. brigade iz Korlata, porijeklom je iz Kruševa i među zadnjima je napustio Kruševo, spuštajući se s Kosmača.

- Ovo je za mene preemotivno, jer sam s Kruševom vezan i obiteljski i bio sam ponosan što sam imao tu privilegiju braniti ovo selo. Danas, nakon 26 godina mogu samo reći da sam ponosan jer Kruševo nam je bila zapravo prva i prava vojnička škola, što će potvrditi i sve kasnije naše Oluje, Maslenice, Zima, Ljeta i Maestrali, kazao je Bašić.

Autor: