Medviđa

Srce Bukovice

Thursday, 28.03.2024, 10:18 AM (GMT)

Bukovica » Bruška

Sjećanja na nevine žrtve Bruške

| Tuesday, 27.12.2011, 02:30 AM |   (1593 views)


Prije točno 20 godina 21. prosinca 1991. zaselak Gornji Marinovići u Bruškoj zavijen je u crno, mučki je ubijeno deset nedužnih civila. Pripadnici tzv. milicije SAO Krajine u kratkom vremenu su počinili stravičan zločin nad golorukim civilima.

Kod spomen-obilježja u snijegom prekrivenim Gornjim Marinovićima vijence je položilo i zapalilo svijeću izaslanstvo Zadarske županije koje je predvodio župan Stipe Zrilić, podrijetlom iz Bruške. Brojno izaslanstvo Grada Benkovca je predvodio gradonačelnik Branko Kutija, izaslanstvo benkovačkog UHDDR-a predsjednik Danijel Gašpar, HVIDR-e Benkovac predsjednik Milorad Guzić, županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata predsjednica Ljubica Krcić te izaslanstvo Mjesnog odbora Bruška.

Žrtvama su se poklonili i svijeće zapalili i izaslanstva Policijske postaje Benkovac i Hrvatske vojske predvođeno Tomislavom Bačićem, zamjenikom načelnika PP Benkovac PU zadarske i Vinkom Rogićem, zamjenikom Bojne protuzračne obrane Gardijske motorizirane brigade smještene u vojarni Benkovac. Svetu misu zadušnicu u crkvi sv. Nikole predvodio je župnik don Elvis Knežević.

Toga dana između 20 i 21 sat pripadnici tzv. milicije SAO Krajine došli su u Brušku u zaselak Gornji Marinovići te su u kratkom vremenu mučki ubili devet Marinovića - Krstu (65), Draginju (61), Petra (68), Roka (61), Dušana (35), Dragana (24), Stanu (65), Mandu (64) i Iku (53) te Svetozara Draču (35), dok su Ante Marinović (31) i Jasna Martinović (15) bili teško ranjeni. U godini koja je slijedila smrtno je stradao i Joso Marinović (50).

- Stravičnim ubojstvima civila prije 20 godina mještani Bruške su istrgnuti iz svoje zemlje na najsuroviji način. Njihov jedini grijeh je bio što nisu htjeli otići iz svojih domova i zato su izgubili živote. Ovo je još jedno u nizu tužnih sjećanja na nevine civilne žrtve srbočetničkog masakra koje su ostale na tada okupiranom području, a kojih je na širem benkovačkom području bilo preko 230, kazao je Kutija.

U Hrvatskoj ima evidentirano 14.700 poginulih te 999 hrvatskih branitelja i civila koji su na popisu zatočenih i nestalih osoba. Domovinski rat je prvi rat u povijesti u kojem je bilo više ubijenih civila nego vojnika, više od 50 posto ubijenih osoba bili su civili.

- Nezamislivo je kakvi su zločini ovdje počinjeni prije 20 godina, sve ovo dovoljno govori o bestijalnosti zločinaca. Ovdje smo se okupili da bismo sve žrtve oteli od zaborava i nove generacije učili kako se ovakvi zločini više nikada i nigdje ne smiju ponoviti, istaknuo je Branko Kutija.

Inače, prije Domovinskog rata u Gornjim Marinovićima boravilo je 76 žitelja. Tada je došao Domovinski rat i Bruška je postala sjedištem zloglasnog četničkog kapetana Dragana i brutalnih ubojstava nedužnih civila.

Danas u ovoj umirućoj luki u kamenom moru Bukovice 13 kilometara od Benkovca sada živi tek nekoliko stalnih žitelja, a na obnovljena ognjišta tek se za godišnjeg odmora, vikenda, blagdana i fešte Velike Gospe nakratko vrate raseljeni Marinovići.

Aleksandar Olujić osuđen u odsutnosti
Presudom Vrhovnog suda RH-a, koja je postala pravomoćna u travnju 2002. godine, potvrđena je prvostupanjska presuda Županijskog suda u Zadru kojom je Aleksandar Olujić (1969.) zvani Aco u odsutnosti proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.


(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!