Medviđa

Srce Bukovice

Tuesday, 19.03.2024, 05:37 AM (GMT)

Svijet

Premijerka Srbije kaže da je Srbija 'šampion u poštovanju ljudskih i manjinskih prava'

| Thursday, 07.09.2017, 05:45 AM |   (1449 views)


Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u četvrtak da je Srbija "šampion u poštovanju ljudskih i manjinskih prava" i najavila da će manjinske politike biti dodatno poboljšane izmjenama zakona o nacionalnim vijećima, dok u vodstvu hrvatske zajednice ističu da će planirane promjene zakonodavstva, naprotiv, ozbiljno umanjiti stečena prava i status nacionalnih manjina, pa tako i hrvatske.

U intervjuu za novosadski portal na mađarskom jeziku "Vojvodina danas" (vajma.info), prenosi agencija Beta, Brnabić je rekla da će izmjenama tog zakona biti precizirane nadležnosti nacionalnih vijeća kako bi se smanjio "pretjerani politički utjecaj na njih" ali i kako bi se više računa povelo o načinu njihovog financiranja.

Komentirajući izmjene zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina, premijerka je kazala da će najvažnija promjena biti pružanje mogućnosti "upisivanja nacionalne pripadnosti u osobne iskaznice i ostalu službenu dokumentaciju". S druge strane, predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća (HNV) Slaven Bačić upozorio je kako državna tijela Srbije planiranim promjenama manjinskog zakonodavstva idu u pravcu umanjenja stečenih prava pripadnika manjina i slabljenja njihovih institucija.

Dodaje da su planirana rješenja predstavnika državnih tijela suprotna akcijskom planu za ostvarivanje prava nacionalnih manjina za pregovaračko poglavlje 23. u sklopu pristupnih pregovora za ulazak Srbije u EU. „Primjerice, po sadašnjima propisima imamo pravo na prijedloge po natječajima za sredstva koje raspisuje država. Po novom rješenju moći ćemo imati samo mišljenje. Također, nacionalna vijeća sada mogu sudjelovati u raspodjeli sredstava iz fonda za nacionalne manjine, no planira se naše izbacivanje iz toga procesa i njegovo prenošenje na vladu Srbije“, ističe Bačić.

Drugi krucijalni problem, dodaje on, jeste ograničavanje prava na samoupravu. „Nacionalna vijeća su sada tijela manjinske samouprave. I sada postoji nadzor nad našim djelovanjem, no država planira da joj ubuduće šaljemo na uvid sve naše odluke, zaključke i zapisnike odmah poslije sjednica vijeća“, objašnjava Bačić.

Posebno ističe plan državnih tijela da se stavi pod lupu suradnja nacionalnih vijeća s njihovim matičnim državama. „Ona će se po predloženim rješenjima morati odvijati u skladu s vanjskom politikom Srbije“, objašnjava Bačić, i dodaje da je jedan od prijedloga i da sva sredstva vijeća, po prestanku njegova postojanja, pripadnu Srbiji.

„Problem je u tome što bi se to odnosilo i na sredstva koja je vijeće dobilo ili sakupilo iz raznih donacija poglavito iz svojih matičnih država“, zaključio je  predsjednik HNV-a. On je najavio da će svoje primjedbe HNV i vodstvo zajednice iznijeti kako predstavnicima srbijanske vlade, tako i mjerodavnim europskim i hrvatskim institucijama.



(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!