Medviđa

  https://medvidja.com/


NAJVEĆE PRIHVATILIŠTE ZA AZILANTE SE ZATVARA, TRAŽI SE NOVA LOKACIJA Uzbuna u zagrebačkom kvartu: 'Čuli smo da tu dolaze, već spremamo prosvjed!'

| Thursday, 14.09.2017, 05:59 AM |


Zbog skore obnove zagrebačkog hotela Porin, Ministarstvo unutarnjih poslova traži zamjenski smještaj u kojem bi funkcioniralo Prihvatilište za tražitelje azila koje je sada na toj lokaciji.

Ta informacija nam je neslužbeno potvrđena iz izvora bliskih vrhu MUP-a, no zbog osjetljivosti situacije iz Ministarstva ne žele otkriti koje se lokacije razmatraju.

Kako također neslužbeno doznajemo, u igri ih je nekoliko. Jedna od potencijalnih lokacija je hotel Spačva koji se nalazi na autocesti Zagreb - Lipovica, nekoliko kilometara od granice sa Srbijom. Ta mogućnost spominje se, naime, još od 2015. godine, ali jučer iz Ministarstva unutarnjih poslova do zaključenja ovog broja nismo dobili službeni odgovor.

Hotel Spačva?

Međutim, hotel Spačva nije u državnom vlasništvu pa bi ga za tu namjenu trebalo kupiti. Prema nekim neslužbenim izvorima, spominje se cijena od navodno 2,5 milijuna eura. Direktorica tvrtke Sonik d.d. iz Vinkovaca Milena Šandrk potvrdila nam je da su ih tim povodom iz države kontaktirali još 2015. godine.

- Hotel je još na tržištu, u prodaji. Ta priča da bi ga država kupila za azilante krenula je još tada, ali sve je ostalo samo na tom kontaktu iz 2015. godine - rekla je direktorica Šandrk. Inače, hotel Spačva ima tri zvjezdice, izgrađen je 2003. na mjestu nekadašnjeg motela, a nalazi se kod mjesta Lipovac. Ima ukupno 60 soba, uključujući 7 apartmana. Neslužbeno doznajemo da je u planu da država i nakon preuređenja Porina zadrži hotel Spačvu kao kapacitet za smještaj azilanata, ali još ništa nije sigurno, pa tako ni hoće li se iz Porina iseliti svi azilanti u isto vrijeme ili samo dio njih, odnosno hoće li se odmah ići u obnovu cijelog hotela Porin ili će se preuređivati u fazama. Ali neslužbeno doznajemo da bi se u slučaju kupovine hotela Spačva tamo mogli preseliti svi azilanti iz Porina jer uz Spačvu se nalazi zemljište na kojem se mogu postaviti i kontejneri za stanovanje.

- Hotel Spačva spominje se kao dobro rješenje jer je blizu granice, uz autocestu, a ima i prostora te nije u samom gradu - komentira naš sugovornik upoznat sa smještajem azilanata.

Istovremeno, vijest da će uskoro u susjedstvu dobiti prihvatilište za tražitelje azila proširila se i u zagrebačkom kvartu Borovje, gdje su neuseljene državne zgrade izgrađene za znanstvene novake. Njima upravlja Ministarstvo znanosti i obrazovanja iz kojeg jučer također nismo mogli dobiti odgovor što se planira s njima. No, dio stanovnika Borovja uvjeren je da se pripremaju za prihvat tražitelja azila.

- Zadnjih dana čiste i osiguravaju zgrade u ulici Grada Chicaga koje su napuštene, a bile su izgrađene za znanstvene novake i u državnom su vlasništvu, pa se proširila glasina da se to radi kako bi se u njih uselili azilanti iz hotela Porin koji bi trebao ići u obnovu, stoga smo se mi u kvartu organizirali i, ako je to istina, planiramo prosvjed protiv njihova preseljenja - kaže umirovljeni branitelj časnik Miljenko Blažević koji živi u susjedstvu tih zgrada u zagrebačkoj četvrti Borovje.

Uzbuna na Borovju

U potrazi za odgovorom što se planira na Borovju aktivirao se i umirovljeni branitelj Josip Štignjedec koji ističe da im u susjedstvu živi i ministar branitelja Tomo Medved. S planovima o obnovi Porina upoznati su i u Crvenom križu, ali ističu da još nisu zaprimili nikakvu službenu informaciju o preseljenju azilanata.

- Ništa još službeno nije objavljeno - izjavila je glasnogovornica Crvenog križa Katarina Zorić.

U Hrvatskoj postoje, podsjetimo, dva prihvatilišta za smještaj tražitelja međunarodne zaštite, od kojih je jedan objekt u Kutini, kapaciteta smještaja za sto osoba, a drugi u Zagrebu (bivši hotel Porin), kapaciteta smještaja za 600 osoba.

Njima su u prihvatilištu osigurani materijalni uvjeti prihvata koji uključuju smještaj, hranu, odjeću, naknadu troškova javnog prijevoza i novčanu pomoć te je sustav azila u Hrvatskoj usklađen s europskim direktivama. U prihvatilištu se također provode tečajevi hrvatskog jezika za sve uzraste, a posebno za djecu školske dobi radi pripreme za školu.