Medviđa

  https://medvidja.com/


Podbacio urod ličkog krumpira

| Sunday, 10.09.2017, 02:09 AM |


Dugotrajna suša negativno se odrazila na  urod najpopularnijeg ličkog  ratarskog proizvoda-krumpira. Proizvođači tvrde kako je unatoč slabijim prinosima lički krumpir zdrav i bit će lako prodati. Svakako najveći pojedinačni proizvođač krumpira u Lici je poduzeće „Agro-Velebit“ iz Lovinca. Zahvaljujući njima taj je ukusni gomolj sa ličkih polja dobio markicu  proizvoda sa zajamčenim geografskim podrijetlom. Direktor tvrtke Nikola Vidaković zadovoljan je ovogodišnjim urodom, ali…

-Merkatilni krumpir smo posadili na oko 20 hektara. Plod je zdrav i vrlo ukusan, ali je suša učinila svoje. Navodnjavali smo oko polovice površina i na tim djelovima urod je odličan pa ćemo unatoč suši imati oko 300 tona krumpira. Najviše smo posadili sortu sylvana koja je relativno nova na ovim prostorima iako je mi sadimo već desetak godina. Najvažnije u svemu je činjenica da smo dobro organizirani i već sada možemo govoriti o plasmanu gotovo cijelog ovogodišnjeg uroda. Dio krumpira ćemo prodati izravno kupcima na malo, a veći dio trgovačkim lancima, rekao je za Lika-online direktor Agro-Velebita dipl. ing. Nikola Vidaković.

O cijeni nije želio govoriti, jedino je uvjeren da će ona biti nešto veća nego li prošle godine kada je krumpir posvuda dobro rodio i prodavao se po  3 kune za kilogram u maloprodaji. Neki su se proizvođači krumpira  u maloprodaji već malo polakomili pa se protekloga petka na gospićkoj tržnici krumpir prodavao po 5 kuna. Zamalo pa dvostruko skuplje nego li lani. Istina, moglo se naći i krumpira za 4 kune, a na veliko je vreća od 30 kilograma prodavana po 110 kuna.