Medviđa

Srce Bukovice

Thursday, 28.03.2024, 09:54 AM (GMT)

Iseljeništvo

GRABAR-KITAROVIĆ S PREMIJEROM TURNBULLOM 'Ponosna sam na Hrvate u Australiji jer su ponosni Australci, a čuvaju i njeguju svoje hrvatsko nasljeđe'

| Tuesday, 15.08.2017, 04:30 AM |   (1102 views)



Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja boravi državnom posjetu Australiji, razgovarala je u srijedu u glavnom gradu Canberri s premijerom Malcolmom Turnbullom o jačanju bilateralnih odnosa, te o potpori Zagreba uoči početka australskih pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom.

Grabar-Kitarović i Turnbull su također razgovarali o hrvatskoj zajednici u Australiji i ‘entuzijastičnom prijemu’ koji je doživjela hrvatska predsjednica. ‘Došli ste kao hrvatska predsjednica u zemlju koja ima vrlo veliku hrvatsku zajednicu i koja vas je dočekala oduševljeno. Jasno nam je zbog čega’, rekao je Turnbull, kako je objavljeno na stranicama Ureda australskog premijera.

Kako prenosi australski Sky News, Australija se nada da će ojačati trgovinske veze s Hrvatskom i dobiti podršku uoči pregovora o sporazumu o slobodnoj trgovini s Europskom unijom koji bi trebali biti pokrenuti kasnije ove godine.

Turnbull je naglasio da je Australija zahvalna Hrvatskoj ‘na potpori za australsku kandidaturu za mjesto u Vijeću za ljudska prava Ujedinjenih naroda, te na potpori za postizanje sporazuma o slobodnoj trgovini s EU-om’.

‘Veselimo se daljnjim razgovorima o tome kako možemo diljem svijeta promicati naše zajedničke vrijednosti, te naravno promicati daljnja ulaganja između Australije i Hrvatske’, rekao je Turnbull.

Grabar-Kitarović je zahvalila australskom premijeru na toplom prijemu te naglasila da će se Hrvatska nastaviti zauzimati za jačanje odnosa Australije i EU-a. ‘U Europskoj uniji i NATO-u imate bliskog prijatelja i saveznika’, rekla je hrvatska predsjednica. Dodala je da je ponosna na Hrvate u Australiji koji su ‘ponosni Australci, a istodobno čuvaju i njeguju svoje hrvatsko nasljeđe i održavaju bliske veze s Hrvatskom’.

Također je rekla da je Hrvatska zainteresirana za jačanje bilateralnih odnosa u mnogim područjima, od znanosti i tehnologije, do gospodarske razmjene, trgovine i ulaganja. ‘Nadam se da ćemo nakon današnjih razgovora biti korak bliže potencijalnim novim ulaganjima iz Australije u Hrvatsku, te iz Hrvatske u Australiju’, rekla je Grabar-Kitarović.

Hrvatska predsjednica boravak u Australiji nastavlja posjetom Melbourneu i Adelaideu gdje će se u četvrtak i petak sastati s pripadnicima hrvatske zajednice i najvišim dužnosnicima saveznih država Victorije i Južne Australije, a u subotu putuje u posjet Novom Zelandu.




(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!