Medviđa

  https://medvidja.com/


PISMO AUSTRALSKOG HRVATA BANDIĆU 'Platit ćemo podizanje spomenika simbolu borbe za Hrvatsku, Zvonku Bušiću, nađite nam mjesto'

| Sunday, 17.09.2017, 04:45 AM |



Hrvatski poduzetnik iz Sydneya, Marko Franović, uputio je otvoreno pismo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću u kojem na njega apelira da hrvatskim iseljenicima dozvoli podizanje spomenika Zvonku Bušiću u glavnom gradu.

Od njega traži samo da to podizanje odobri i pronađe im mjesto za spomenik, a australski Hrvati će ga financirati. Pismo, koje je objavio tjedni list australskih Hrvata 'Domovina', prenosimo u cijelosti.

'Iseljenici u Australiji, a siguran sam i u Americi, dočekali su s olakšanjem promjenu imena najljepšeg zagrebačkog trga. Bilo bi još bolje da je novo ime ‘Kazališni trg’, ali najvažnije je da je uklonjeno ime zločinca Broza, koji je obiteljima mnogih Hrvata u Australiji nanio zlo, tugu i patnju.

Sad kad je taj problem riješen, potrebno je učiniti i nešto pozitivno. Bilo bi dobro povezati iseljenike i glavni grad domovine i dijaspore, Zagreb, podizanjem spomenika osobi koja stotinama tisuća Hrvata znači istinu, pravdu i ljubav. Takav bi spomenik pokazao da se iseljenike uvažava, da se njihovi politički pogledi prihvaćaju, i da je Zagreb spreman na suradnju dva srca – Domovinske i Iseljene Hrvatske.

Ta osoba, koja je u srcima iseljenika, ali i mnogih domovinskih Hrvata, je naš Zvonko Bušić. Zvonko Bušić je za nas simbol žrtve, hrabrosti, nade i iskupljenja u borbi za slobodu Hrvatske. Kao pravi domoljub, Zvonko Bušić je nakon ubojstva svoga brata Brune Bušića preuzeo baklju borbe za neovisnost Hrvatske države, i nije žalio nikakvih napora i nikakvih žrtava kako bi učinio sve što može da pomogne oslobođenju hrvatskoga naroda iz ropstva.

Suđenje i istraga su naknadno dokazali da smrt američkog policajca, za koju je Zvonko optuživan, nije imala veze s njegovom namjerom. Namjere, misli i nade Zvonka Bušića uvijek su bile čiste kao suza. Nakon duge i preduge nepravedne robije, Zvonko Bušić se vratio u Hrvatsku. Tu nažalost nije zatekao ono što su njegove nade očekivale. Zato mu se srce slomilo, pa je svoj život završio tragično i u tuzi.

Želja je i namjera nas iseljenika da Zvonku Bušiću podignemo spomenik. Mi ćemo ga, naravno, i financirati. Ono što Vas molimo je da postavljanje takvog spomenika odobrite i prihvatite, i za njega odredite primjereno mjesto u Zagrebu, središtu života Hrvata ma gdje bili. Otvaranje ovog važnog spomenika označilo bi, siguran sam, novi početak suradnje domovine i dijaspore na korist i uspjeh svih Hrvata.

U Sydneyu,
11.9.2017.
Marko Franović,
poduzetnik'