Medviđa

  https://medvidja.com/


Medviđa čeka pravdu dok ubojice šeću Srbijom

| Friday, 12.07.2013, 03:16 AM |


Iako je policija svoj posao obavila, počinitelji još nisu privedeni pravdi. rije 20 godina, 9. veljače 1993., zaselak Erstići u Medviđi zavijen je u crno. Mučki je ubijeno 10 nedužnih civila, Hrvata prezimena Erstić.

Najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina. Nevine žrtve još uvijek čekaju pravdu, dok su egzekutori u Srbiji, rečeno je na komemoraciji.
Po pouzdanim saznanjima, glavni egzekutor je bio tada 25-godišnji Boško Milanko koji živi u Novoj Pazovi, tada 18-godišnji Bore Milanko Lake, koji živi u Batajnici kod Beograda, njegov vršnjak Živko Bogunović pok. Mile je u Novom Sadu, a Siniša Bogunović u inozemstvu. Peti zločinac Petar Pupovac se ubio, rekao je jedan od rođaka stradalih civila.
Zločin je bio odmazda za pothvat Hrvatske vojske u Akciji Maslenica.
Iako je policija svoj posao obavila, počinitelji još nisu privedeni pravdi. To žitelje i sve iseljene iz ovog kraja strašno boli, rekao je benkovački dogradonačelnik Mirko Erstić, inače porijeklom iz Medviđe.
Kod spomen-obilježja u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Izaslanstvo Zadarske županije je predvodio župan Stipe Zrilić, brojno izaslanstvo Grada Benkovca i gradonačelnik Branko Kutija. Cvijeće su položili i svijeće zapalila brojna izaslanstva udruga proisteklih iz Domovinskog rata, PU zadarska - Policijska postaja Benkovac, Hrvatska vojska, rodbina i mještani te oni koji su iselili u Biograd na Moru, na zadarsku Ploču, u Vranu, Sikovo, Raštane, Rijeku i Slavoniju.
Nazočni su se stradalih prisjetili i na misi u župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije, koju je uz župnika Medviđe don Kreše Ćirka predvodio don Čedomil Šupraha, dugogodišnji župnik ove župe.
U Medviđi danas tek 70 žitelja

Po popisu stanovništva iz 1931. godine ovdje je živjelo 1.400 žitelja, dvije trećine rimokatolika i trećina pravoslavaca. U predvečerje Domovinskog rata ovdje je bilo 500-tinjak Medviđana. Danas u Medviđi živi tek 70-ak žitelja.