Medviđa

Srce Bukovice

Wednesday, 22.05.2024, 06:01 AM (GMT)

Hrvatska

Kapetan Dragan dobio 15 godina zatvora, oslobođen krivnje za ubojstvo Hrvata u Bruškoj kraj Benkovca

| Tuesday, 26.09.2017, 06:16 AM |   (2637 views)


Dragan Vasiljković, poznatiji kao kapetan Dragan, danas je na splitskom Županijskom sudu nepravomoćno osuđen na 15 godina zatvora zbog ratnog zločina u kninskoj tvrđavi i pri napadu na Glinu, dok je zbog nedostatka dokaza oslobođen optužbe da je naredio ubojstvo dvojice nepoznatih zarobljenih hrvatskih vojnika u veljači 1993. u Bruškoj kraj Benkovca.

Predsjednik sudskog vijeća sudac Damir Romac u obrazloženju presude je rekao da je Vasiljković za svako od ukupno tri kaznena djela iz točke 1. optužnice koja se odnosi na mučenje, zlostavljanje i usmrćivanje zarobljenih pripadnika hrvatske vojske i policije dobio po pet godina zatvora, dok je za napad na Glinu, odnosno Jukinac te Gornji i Donji Viduševac gdje su uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano u bijeg, pljačkana imovina, ubijeni i ranjeni civili i njemački novinar dobio osam godina zatvora.

– Izričemo jedinstvenu zatvorsku kaznu u trajanju od 15 godina, naknadu troškova u ukupnom iznosu od oko 50 tisuća kuna te produljujemo pritvor. Ovo je vijeće Dragana Vasiljkovića oslobodilo od točke 2. optužnice s obzirom na to da je svjedok u postupku imao konfuzne iskaze koje je mijenjao pa ga vijeće nije moglo prihvatiti kao vjerodostojnog svjedoka. S obzirom na to da je okrivljenik tijekom postupka imao neosnovane primjedbe na to koliko se dugo nalazi u zatvoru napominjemo da je u splitskom zatvoru od 9. srpnja 2015. godine, a preostalo vrijeme je proveo u ekstradicijskom zatvoru, obrazložio je sudac Romac.

Kazao je i da je prilikom odmjeravanja kazne otegotna okolnost Vasiljkoviću bila što se nije pokajao, što je više osoba njegovim činjenjem nastradalo, više ih je bilo ozlijeđenih od kojih neki teže, dvije su osobe ubijene, a osim ljudskih žrtava nastradali su i stambeni objekti. Sudac je kazao da su tijekom dokaznog postupka prihvatili iskaze svjedoka optužbe jer su bili gotovo istovjetni i uvjerljivi, dok nisu prihvatili iskaze obrane jer se “vidjelo da su svjedoci htjeli pomoći”.

Nepravomoćno osuđeni kapetan Dragan mirno je saslušao presudu. U nekoliko se navrata okrenuo prema publici koja je ispunila gotovo sva sjedala velike dvorane Županijskog suda.

Osim brojnih domaćih novinara, među kojima su bili australski i njemački novinari, u publici su sjedili djelatnici srbijanskog veleposlanstva, djelatnici suda, studenti, građani, ali i predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić.

Njegovi su branitelji najavili žalbu i kratko prokomentirali presudu rekavši da nisu očekivali toliku kaznu te da je i Vasiljković razočaran visinom kazne. Ustvrdili su i da Vasiljković nakon što presuda postane pravomoćna može tražiti prijevremeno puštanje na slobodu jer je već u ekstradicijskom te u splitskom zatvoru proveo nešto manje od 12 godina.

Osuđen za napad na Glinu 1991.

Vasiljković je osuđen zbog zlostavljanja zarobljenika u kninskoj tvrđavi i za napad na Glinu 1991. godine kada je zapovijedao napadom kojeg je izvršila JNA.

Tijekom sudskog postupka je dokazano kako je Vasiljković kao zapovjednik Jedinice za posebne namjene u sastavu paravojnih srpskih postrojbi, odnosno zapovjednik Nastavnog centra za obuku pripadnika specijalnih postrojbi Alfa, postupao protivno odredbama Ženevske konvencije. Tako je tijekom lipnja i srpnja 1991. u zatvoru na kninskoj tvrđavi mučio, zlostavljao i usmrćivao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i policije.

Isto tako je i tijekom srpnja 1991. godine u Glini, u dogovoru sa zapovjednikom tenkovske jedinice JNA, izradio plan napada na tamošnju policijsku postaju te prigradsko naselje Jukinac, sela Gornji i Donji Viduševac, a potom i njihovo zauzimanje. Za vrijeme napada oštećeni su i uništeni civilni objekti, stanovništvo natjerano na bijeg, pljačkana imovina, te ubijeni i ranjeni civili od kojih i jedan strani novinar.

Odvjetnik Kapetana Dragana: “Vasiljković je praktički već odslužio kaznu”

Branitelj Dragana Vasiljkovića, odvjetnik Tomislav Filaković iz Osijeka, ustvrdio je nakon izricanja nepravomoćne presude da prema stajalištu obrane činjenični supstrat i pravilna ocjena dokaza ne daju podlogu za osuđujuću presudu od 15 godina što će nastojati osporiti u žalbi koju će podnijeti u zakonskom roku.

– U odnosu na oslobađajuću presudu sud nije našao da o tome ima uopće dokaza pa naravno da je točka 2. oslobađajuća. Na Vasiljkovića je primjenjen blaži zakon s obzirom da je u vrijeme izvršenja taj zakon bio na snazi. Moj klijent od samog početka nije očekivao ovakvu presudu i to je jedini njegov komentar. Nema drugoga, kazao je Filaković, ocijenivši da se radi o drastičnoj kazni.

Dodao je i da je Vasiljković “praktično već izdržao kaznu na koju je osuđen s obzirom na Zakon o izvršenju kazne”.

– Ako znamo da su dvije trećine kazne izdržane, onda je kazna izdržana u cijelosti. To podrazumijeva da se pristupi izvršenju kazne. O tome ćemo se dogovarati hoćemo li tražiti upućivanje na izdržavanje prije pravomoćnosti ili nećemo. Formalno je zapravo odslužena kazna i ovo bi u tom smislu bila očekivana presuda da pokrije dosadašnji ekstradicijski pritvor i istražni zatvor, izjavio je Filaković.

Kazao je da je njegov klijent s obzirom da je 11 godina i 11 mjeseci bio u ekstradicijskom pritvoru i istražnom zatvoru, praktički već odslužio kaznu. Smatra i da ako Vasiljković zatraži upućivanje na izdržavanje kazne zatvora prije pravomoćnosti može odmah zahtijevati i uvjetni otpust jer je za to ispunjena zakonska pretpostavka.

Osim odvjetnika Filakovića Vasiljkovića je zastupala i zagrebačka odvjetnica Slađana Čanković koja je izjavila da nisu očekivali tako visoku kaznu jer tijekom postupka nije dokazano da je Vasiljković bio zapovjednik zatvora u Kninu, niti da je organizirao i planirao napad na Glinu i okolna mjesta.

Razočaran presudom bio je predsjednik Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Splitsko-dalmatinske županije Ivan Turudić. Razočaravajućim smatra što kapetan Dragan nije dobio više godina zatvora nego što je Turudić pokopao prijatelja kojima je Vasiljković presudio.

– Ni po jednom mrtvom mome suborcu nije izrečena niti jedna godina zatvora. Stvarno se moram zapitati na kojim vrijednostima je vijeće Županijskog suda donijelo ovakvu presudu. Koje su to vrijednosti, koje pravne osnove i koja je to pravna težina kojom su donijeli zbirnu presudu od 15 godina zatvora, rekao je Turudić i istaknuo da mu ni danas nije jasno kako u tom postupku nije bio pozvan za svjedoka kada se zna da je bio mučen u kninskom zatvoru.(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!