Medviđa

  https://medvidja.com/


26. GODIŠNJICA TRAGEDIJE - Naklon žrtvama Škabrnje

| Saturday, 18.11.2017, 06:46 PM |



Dan uoči obilježavanja godišnjice stradanja stanovnika Škabrnje u ovo ravnokotarsko selo žrtvama tragičnih 18. i 19. studenog 1991. godine došli su se pokloniti i predstavnici državnog vrha na čelu s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović.

Već tradicionalno dan uoči obilježavanja godišnjice stradanja stanovnika Škabrnje u ovo ravnokotarsko selo žrtvama tragičnih 18. i 19. studenog 1991. godine došli su se pokloniti i predstavnici državnog vrha na čelu s predsjednicom RH Kolindom Grabar-Kitarović. Nakon što je položila vijenac uz spomen-obilježje masovne grobnice stradanja civila, nešto dalje, ispred ulaza u OŠ Vladimir Nazor, djeca su okružila predsjednicu, a neke su bake dovele svoju unuke kako bi se s njome upoznale. Grabar-Kitarović je naglasila kako se i ove godine došla pokloniti žrtvama stradanja u Škabrnji.

- Nažalost, ne možemo biti istovremeno i u Vukovaru u Koloni sjećanja i ovdje u Škabrnji i zato dođem uvijek dan ranije. Ovo su teški, bremeniti dani, ali i dani ponosa. Jer upravo ovih dana 91. godine zaustavljena je agresija i unatoč padu Škabrnje i Vukovara nije nastavljen projekt Velike Srbije. Hrvatska se uspjela obraniti i u konačnici osloboditi, govori hrvatska predsjednica dodajući kako se ipak ne može ne biti radosan jer život se vratio u Škabrnju i život cvjeta Škabrnji.

- Vidite ovu djecu koliko su veseli i zato i ta žrtva koja je položena 1991. godine nije nikako bila uzalud i bila je upravo za ovu budućnost Hrvatske, kazala je Kolinda Grabar-Kitarović.

Osim uz centralni spomenik žrtvama stradanja, predsjednica je otišla i do mjesnog groblja sv. Luke gdje je također položila cvijeće i zapalila svijeću. Tragedija Škabrnje u kojoj je 18. i 19. studenog 1991. godine ubijeno 31 civila i 13 branitelja koji su imali samo srce i želju da obrane svoje selo od nadiranja pripadnika JNA i paravojnih četničkih snaga i danas kod stanovnika izaziva tugu s kojom žive svakoga dana, a posebno u dane kada obillježavaju stradanje svojih sumještana, članova obitelji i prijatelja. Škabrnja je danas puna dječje graje i smijeha, ali rane su ostale i njih još uvijek vrijeme nije uspjelo izliječiti.

U pratnji predsjednice RH Kolinde Grabar-Kitarović u Škabrnji su bili zadarski župan Božidar Longin i gradonačelnik Zadra dr. Branko Dukić.

U znak sjećanja

U znak sjećanja na poginule sinoć su u cijeloj Hrvatskoj zapaljene tisuće svijeća u spomen na žrtve. Uoči današnjeg Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, građani su na prozorima i balkonima te uzduž ulica koje se zovu Vukovar paljenjem svijeća i molitvom odali počast žrtvama agresije.

Predvođeni ravnateljicom Mirkom Sikirić cvijeće su sinoć zapalili i učenici Osnovne škole Stjepana Radića u Bibinjama. Lampionima je napisano Vukovar, a bibinjskim osmašima u uvali Taline pridružili su se i mještani.

Učenici nižih razreda OŠ Sukošan jučer su nakon poslijepodnevne nastave u mimohodu sa svojim učiteljicama došli u centar sela i na Trgu Gornja vrata ispod hrvatskog stijega, nasuprot crkvice Gospe od Milosti, u obliku velikog križa zapalili lampione i pomolili se. Danas s početkom u 17 sati od Doma mladeži i ulice Hrvatskih branitelja do Trga Gornja vrata svijeće pale branitelji te mladež i odrasli.

Škabrnja dostojanstveno obilježava tragediju koja se, uz ogromne žrtve, pretvorila u trijumf. U povodu 27. godišnjice stradanja ravnokotarskog sela heroja, duž glavne škabrnjske ulice 18. studeni 1991., od Ambara do centra, sinoć je zapaljeno točno 98 svijeća, za sve poginule u Škabrnji.

Stravičan je to podsjetnik na zločine za koje do danas gotovo nitko nije osuđen. Toga 18. i 19. studenoga 1991. pripadnici JNA i srpskih paravojnih formacija ubili su i masakrirali 31 nedužnog civila te 13 pripadnika HV-a. Ukupno je Škabrnja imala 86 žrtava, 55 civilnih te 25 vojnih, šest Škabrnjana poginulo je nakon Domovinskog rata od zaostalih minsko- eksplozivnih sredstava, a tome treba dodati i 12 poginulih u Škabrnji iz drugih mjesta.

Danas na ulazu u Škabrnju na Ambaru s početkom u 10 sati kreće Kolona sjećanja do spomen-obilježja masovne grobnice. U 11 sati je sveta misa za žrtve Škabrnje, od 12 do 12.45 sati je središnji komemorativni program na Trgu dr. Franje Tuđmana. Zatim je u 13 sati Korak po korak, hodnja do groblja sv. Luke gdje je u 13.30 polaganje vijenaca na centralnom križu, svih izaslanstva po protokolu.

Danas se u Škabrnji održava centralno obilježavanje 26. obljetnice tragedije.