Medviđa

  https://medvidja.com/


Obilježena 26. godišnjica stradanja obitelji Čengić

| Saturday, 20.01.2018, 11:44 AM |




Na spomeniku podignutom od strane Grada Benkovca i Grada Knina piše: "Ovdje su dva anđela, otac i mater nevinu krvcu prolili na pragu. Putniče, pomoli se u tišini jer oni se mole za nas i domovinu dragu."

Grad Benkovac odmah po završetku Oluje, oslobodilačke  vojno-redarstvene akcije Domovinskog rata, započeo je obilježavati  sjećanja na tužnu obljetnicu stradavanja obitelji Čengić nad kojima je  počinjen stravični zločin 18. siječnja 1992. godine u njihovoj obiteljskoj  kući u zaseoku Šašići kod Ervenika koji je od 1993. do 1997. bio u sastavu  Zadarsko-kninske županije.

Pripadnici tzv. krajinske milicije zvjerski su ni krive ni dužne i bez   ikakve mogućnosti da se brane pobili 39-godišnjeg oca Dragu, 31-godišnju majku Nevenku i njihovo dvoje  malodobne djece, 11-godišnjeg  Slobodana i 4-godišnjeg Gorana. Osim što su se nad njima iživljavali,  ljudskom umu neshvatljivo, monstrumi su ih u podrumu kuće zapalili.

U sjeni stoljetnih čempresa na mjesnom groblju sv. Nikole jučer su zapaljene svijeće i položeni vijenci na obiteljskoj grobnici te potom na  mjestu stravičnog zločina kod spomen obilježja pokraj kuće Čengića.

Izaslanstvo Grada Benkovca je predvodio Tomislav Bulić, gradonačelnik, Grada Knina Marko Jelić, gradonačelnik, UHDDR Benkovac Nedjeljko Genda, predsjednik, HVIDRA-e Benkovac Milorad Guzić, predsjednik, Udruge civilnih stradalnika Domovinskog rada Zadarske županije  Ljubica Krcić, predsjednica, te izaslanstvo Šibensko-kninske županije i  braniteljskih udruga Grada Knina kao i rodbina obitelji Čengić.

Na spomeniku podignutom od strane Grada Benkovca i Grada Knina  piše: "Ovdje su dva anđela, otac i mater nevinu krvcu prolili na pragu.  Putniče, pomoli se u tišini jer oni se mole za nas i domovinu dragu."

Autor: