Medviđa

  https://medvidja.com/


Osuđeni za mučki zločin kaznu nisu odslužili

| Friday, 02.02.2018, 12:09 AM |




Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća kod kapelice u Maričićima Gornjim u Zatonu Obrovačkom te misom zadužnicom u crkvi sv. Josipa u Obrovcu obilježena je 25. godišnjica ubojstva sedmero nevinih civila u tada okupiranom području tijekom Domovinskog rata.

Osim rodbine počast ubijenim civilima odali su predstavnici Općine Jasenice, Grada Obrovca, županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata i drugi. Molitvu odrješenja i misu zadušnicu predvodio je don Krešo Ćirak, župnik Obrovca i Medviđe.

Zaton Obrovački, naselje u Općini Jasenice, bio je poprište ratnog zločina nad nedužnim civilima. Provodeći velikosrpsku ideju vojnog osvajanja i izdvajanja dijela teritorija Republike Hrvatske, trojica razularenih pripadnika milicije pobunjenih Srba tzv. SAO Krajine, dvoje sumještanina i zločinac iz Muškovca, rafalom su iz vatrenog oružja ubili ukupno sedam mještana Zatona Obrovačkog.

Domovinski rat obilježio je živote stanovnika Modrića, hrvatskog sela iznad Obrovca, smještenih uz cestu. Šestero civila, pet žena i jedan starac: Ika Modrić (1905.), Anica Modrić (1919.), Marija Modrić (1940.), Milica Modrić (1950.), Ružica Modrić (1947) i Petar Maričić (1906.), pobijeni su 26. siječnja 1993. Nesretni Marijan Modrić (1953.) ubijen je 2. srpnja 1992. godine.

Preživjeli mještani tvrde kako je to bila svojevrsna osveta pobunjenih Srba nad nedužnim hrvatskim civilima od 39. do 82. godine starosti. Naime, stravični zločin nad šestero civila dogodio se neposredno nakon VRO Maslenica u kojoj se hrvatske snage oslobodile zadarsko zaleđe, Masleničko ždrilo i zrakoplovnu luku Zemunik.

Za ovaj ratni zločin protiv civilnog stanovništva Okružno državno odvjetništvo u Zadru je 21. ožujka 1995. godine podignulo optužnicu i to protiv Mile Gaka zvanog "Gajan" iz Zatona Obrovačkog rođenog 1954., Jovana Ogara iz Muškovca rođenog 1946. i Dušana Prše zvanog "Ćiro" iz Zatona Obrovačkog rođenog 1965., kojima se na Županijskom sudu u Zadru iste godine sudilo u odsutnosti.

Presudom Županijskog suda u Zadru od 25. svibnja 1995. Mile Gak i Jovan Ogar osuđeni su na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina, dok je Dušan Pršo osuđen na 15 godina zatvora. Međutim kako su ostali nedostupni hrvatskom pravosuđu, tako ni kaznu nikad nisu odslužili.

Mile Gak i Jovan Ogar proglašeni su krivima što su 26. siječnja 1993. u Zatonu kod Obrovca, kao pripadnici tzv. milicije SAO Krajine, rafalnom paljbom pobili Petra Maričića, Iku Modrić, Anu Modrić, Mariju Modrić, Milicu Modrić i Ružicu Modrić. Skrivali su se u podrumu iz kojeg su izašli kad im je dobro znani sumještanin srpske nacionalnosti lagao da ih čeka vozilo UNPROFOR-a koje će ih odvesti na slobodno područje Hrvatske, u Zadar.

Mile Gak i Dušan Pršo proglašeni su krivima što su 2. srpnja 1992., oko 21.30 sati, također u Zatonu kod Obrovca, nakon što su došli u dvorište kuće Marijana Modrića, iako im nije pružao nikakav otpor, usmrtili ga hicima iz pištolja, stoji u obrazloženju presude Županijskog suda u Zadru iz 1995. godine.

U istom danu ubijeno šest Jaseničana i djed Luke Modrića

Prije nešto više od 26 godina, 18. prosinca 1991., četnici su ubili 66-godišnjeg Luku Modrića iz zaseoka Modrići u Zatonu koji je za blagom otišao petstotinjak metara od kuće koja je potom i zapaljena. Nesretni Luka je djed poznatog nogometaša Luke Modrića kojem je kao šestogodišnjaku prekinuto bezbrižno djetinjstvo. Roditelji Stipe i Radojka su s malim Lukom uspjeli pobjeći u Zadar gdje su se kao izbjeglice smjestili u hotel Iž.

Istog krvavog dana, 18. prosinca 1991. u zaselku Meki Doci iznad Jasenica, pored stare Majstorske, tzv. Alanske ceste, dvjestotinjak metara jugoistočno od sadašnjeg tunela Sveti Rok na autocesti A1, mučki je ubijeno šestoro nedužnih civila iz Jasenica. Pripadnici tzv. specijalnog voda tzv. SAO Krajine hicima iz automatskih pušaka ubili su supružnike Mandu Maruna (60) i Ivana Marunu (69) te Zorku Zubak (69) i Stipana Zubaka (71) kao i Božicu Juričević (62) i Martina Bužonju (64).

Uklesana imena

Na spomen-obilježju kojeg je podignula Općina Jasenice uklesano je deset imena stradalih u Zatonu od srpskog agresora tijekom Domovinskog rata: Anđelija Klanac, Anica Modrić, Božica Dopuđ, Ika Modrić, Luka Modrić, Marija Modrić, Marijan Modrić, Milica Modrić, Milka Modrić, Petar Maričić, Ružica Modrić i Senad Župan.

Autor: