Medviđa

Srce Bukovice

Friday, 19.04.2024, 08:27 PM (GMT)

Bukovica » Medviđa

U Medviđi proslavljen blagdan svetog Ivana

| Thursday, 01.09.2016, 02:41 PM |   (1410 views)


Click image for larger version

Name:	djuric.jpg
Views:	1
Size:	519.2 KB
ID:	653





U Medviđi je u ponedjeljak, 29. kolovoza 2016. godine pučkim veseljem i euharistijskim slavljem svečano proslavljen blagdan Sv. Ivana Krstitelja, nebeskog zaštitnika Medviđe.
Tradicionalna svečanost s višestoljetnom tradicijom poznatija pod nazivom 'Usičenje' održana je u centru sela pokraj crkve Prikazanja Blažene Djevice Marije.
Veliko pučko okupljanje uslijedio je nakon svete mise i to na obližnjem platou sa šatorima gdje je bila bogata ponuda s pečenom janjetinom, jaretinom, kvalitetnom domaćom “žutinom” i ostalim pićima. U šatorima se okupilo oko tri tisuće ljudi uz pjesmu popraćene brojnim harmonikašima, a slavlje je potrajalo do ranih jutarnjih sati. Ovakvo veliko slavlje nije moglo proći bez raznorazne ponude na brojnim štandovima gdje se moglo kupiti gotovo sve, od igle do lokomotive.
U sklopu proslave Sv. Ivana Krstitelja Glavosjeka održana je treća po redu smotra folklora pod nazivom „Bukovico, Medviđa te krasi“ na kojoj su nastuplili KUD - ovi „Sveti Ivan – Medviđa“ iz Biograda na Moru, „Vinac“ iz Stankovaca, „Sidraga“ iz Tinja, „Gradina“ iz Polače, „Sveti Ante“ iz Nadina, „Sveti Nikola Tavelić“ iz Lišana Ostrovičkih, „Vukšić“ iz Vukšića, „Kamen“ Bukovica, folklorna sekcija „Tunera“ s Raba i narodni guslar Dane Jurić.

Piše: Silvije Romić
Narodni List


(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!