Medviđa

  https://medvidja.com/


Četnik Humanitarac iz Srbije snimao video na Kninskoj tvrđavi i nazvao je srpskim teritorijem

| Friday, 29.01.2021, 06:43 AM |


Četnik Humanitarac iz Srbije snimao video na Kninskoj tvrđavi i nazvao je srpskim teritorijem

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova reagiralo je nakon objave snimke s Kiniske tvrđave u kojoj teolog i humanitarni djelatnik Miloš Stojković govori da je to teritorij Srbije.


Stojković je boravio u Šibensko-kninskoj županiji kao povjerenik pravoslavnog manastira Hilandara za humanitarni rad, a bio je i u gostima kod kninskog gradonačelnika Marka Jelića koji je nakon objave videa, koji je u međuvremenu uklonjen, napisao poduži status na Facebooku i poručio Stojakoviću da se srami.


Penjući se na kninsku tvrđavu, Stojković je snimio video u kojem prijatelje pozdravlja sa "srpskog okupiranog teritorija". "Sada smo opet u našoj Krajini, ovo vam je Knin, živjela Srbija odavde", kaže Stojković.

"Oni slave ovdje Oluju takozvanu, slave pogron srpskog naroda, a mi smo tu da im pokažemo koliko možemo i da je ovo ipak srpska krajina...", rekao je i usmjeravajući kameru u vrh tvrđave dodao: "Ono na vrhu je njihova zastava, dat će Bog da jednom vratimo našu, ovo je okupirani srpski Knin."

Gradonačelnik Knina objasnio da je Miloš Stojković na svom Facebook profilu objavio video u kojem je o Kninu govorio kao o gradu Republike Srpske Krajine te o hrvatskoj zastavi na tvrđavi "koja će biti zamijenjena".

"Zbilja ne mogu vjerovati da sam to vidio, on stoji na Kninskoj tvrđavi, snima Knin i govori takve stvari", kazao je Marko Jelić te nastavio: "Mi smo primili čitavu delegaciju, svi su bili uljudni i pristojni cijelo vrijeme boravka u Kninu. A onda se dogodi taj video koji je ispod svake razine, zbilja sam jako razočaran takvim ponašanjem".

"Bili ste skupa s povećim društvom osoba koji su se dokazali kao ljudi dobre volje i želje da brinemo o zajedničkoj budućnosti, iznevjerili ste njih i uvrijedili mene. Slušao sam Vas dok ste davali izjavu Radio televiziji Srbije i govorili ste suprotno od onoga što ste objavili u uratku koji je više nego sramotan. Kako je to moguće da jedan kršćanin (hrišćanin) tako prijetvornički živi?", pita se gradonačelnilk.

A na objavu je reagiralo i Ministarstvo vanjskih poslova čije priopćenje prenosimo u cijelosti:

"Ministarstvo vanjskih i europskih poslova najoštrije osuđuje skandalozan čin člana izaslanstva predvođenog državnim tajnikom u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave Republike Srbije tijekom posjeta Republici Hrvatskoj te odašiljanje poruka kojima se na najgrublji način vrijeđa Republika Hrvatska te propagiraju poražene velikosrpske ideje.

Posebno izražavamo žaljenje što te neprihvatljive izjave dolaze od osobe koja je bila dio službenog izaslanstva iz Republike Srbije, za što očekujemo službenu ispriku i nedvosmisleno ograđivanje.

Policijska uprava šibensko-kninska upoznata je s predmetnom objavom te provodi izvide kako bi se utvrdile sve činjenice i okolnosti koje će definirati daljnje poduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti policije.

S tim u vezi Ministarstvo vanjskih i europskih poslova uručit će prosvjednu notu Veleposlanstvu Republike Srbije u Zagrebu."

Knin je od 1991. do 1995. bio središte tzv. Republike Srpske Krajine, odmetnutog teritorija pod kontrolom lokalnih Srba koji su se pobunili protiv hrvatskih vlasti. Oslobođen je u vojnoj akciji Oluja u kolovozu 1995.

pogledaj video:

https://www.facebook.com/sibenikinuzivo/videos/915730055842735/