Medviđa

  https://medvidja.com/


UHDDR-a Benkovac uručila invalidska kolica hrvatskom branitelju Radi Pilipoviću

| Friday, 20.08.2021, 01:02 AM |



UHDDR-a Benkovac uručila invalidska kolica hrvatskom branitelju Radislavu Pilipoviću


Da Udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata (UHDDR) koja svoj vrlo aktivni ogranak ima u Benkovcu, nastavlja voditi brigu o hrvatskim braniteljima i svojim članovima, dokazuje novi primjer humane geste i vrijedne donacije.


Naime, u četvrtak, 19.kolovoza, predstavnici te udruge u pratnji dogradonačelnika Grada Benkovca Tomislava Klarice, posjetili su hrvatskog branitelja, sudionika Domovinskog rada iz redova Termita, 47-godišnjeg Radislava (Radu) Pilipovića te mu svesrdno uručili invalidska kolica koja su mu bila prijeko potrebna, budući da mu je u posljednje vrijeme pogoršano zdravstveno stanje koje  posebno otežava funkciju donjih ekstremiteta. Kako su predstavnici UHDDR-a Benkovac već ranije uočili očigledan problem kod Rade te je primijećeno da se već određeno duže vrijeme ne viđa na ulicama grada, kako je to znao činiti ranije, makar i tada otežano i uz pomoć štaka, ostvaren je kontakt s tim hrvatskim braniteljem, te je pokrenuta inicijativa da mu se pruži konkretna pomoć.


Došlo se na ideju da mu se kao prva pomoć pronađu i doniraju invalidska kolica. Odmah se krenulo u akciju i vrlo brzo se ukazalo rješenje. Nedijljko Genda, predsjednik UHDDR-a Benkovac otkriva kako se uvijek nastoji pomoći onima kojima je pomoć napotrebitija. Naglasio je kako je prilikom pružanja takvih vidova pomoći i Grad Benkovac uvijek bio na raspolaganju pružajući im adekvatnu potporu i prepoznajući potrebu onih ljudi kojima je takva pomoć neophodna.


-Koliko god mi nastojali i željeli pomagati našim članovima i svim drugim hrvatskim braniteljima, koji trebaju pomoć, ne bismo to mogli bez potpore Grada Benkovca, što dokazuje i ova naša pratnja od strane dogradonačelnika Tomislava Klarice, kazao je Genda. Posebno je istaknuo pomoć koju je ovom prilikom pružio prijatelj i član udruge i sam hrvatski branitelj, danas umirovljeni pripadnik MUP-a, Pridražanin Ladislav Pedić.


On je inače, kako nam je kazao, doživio obiteljsku tragediju, 30-godišnji sin mu je preminuo, te je odlučio nakon njegove smtri u razne humanitarne svrhe donirati određena pomagala i druge stvari, između ostaloga i invalidska kolica koja je iskreno i od srca odlučio pokloniti Radi Pilipoviću. I dogradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Klarica je naglasio kako ovo nije prvi put da benkovačka UHDDR-a, u suradnji s gradskim strukturama vlasti pomaže svojim članovima i ostalim hrvatskim braniteljima, odnosno svima onima koji su u potrebi bilo kakve pomoći. Klarica je također izrazio uvjerenje da ukoliko bude potrebe za još neki konkretan vid pomoći hrvatskom branitelju Radi Pilipoviću, da će iznaći rješenje i u granicama svojih mogućnosti takvu pomoć i pružiti.


-Oni koji su nama svima pomogli u Domovinskom ratu i doprinijeli našoj slobodi i neovisnosti, zaslužuju svaku našu pomoć, kazao je dogradonačelnik Benkovca Tomislav Klarica.


Sam hrvatski branitelj Radislav Pilipović, kojega smo zatekli u trošnom skučenom stanu, uz šalicu crne kave koju je na jedvite jade uz pomoć štaka i stolice sebi pripremio, odbacujući pokoji dim cigarete, zahvalio se na ovoj pomoći, rekavši kako će mu kolica itekako dobro doći. Otkriva nam kako u posljednje vrijeme ima jako velikih problema i bolova u koljenima i zglobovima, zbog kojih svoje noge gotovo da i ne osjeća. Uz sve to živi i egzistira uz veoma skromna i neznatna primanja, tako da mu je upitan i konkretan tretman liječenja, pa je dobio signale od svojih, kako je kazao iznenadnih i dragih donatora, da će mu i u tom pogledu pokušati pružiti pomoć. Ovo je uistinu bila humana gesta za sve pohvale koju je pokrenula UHDDR-a Benkovac i potrebno je svakako naglasiti, kao što je to kazao i predsjednik udruge Nediljko Genda, oni su tu, rade svakodnevno i uvijek će biti tu, kada zatreba hrvatskom branitelju, jer u nevolji se poznaju junaci.


-Naši junaci koji su svoju hrabrost pokazali u Domovinskom ratu i koji, na žalost, danas trebaju pomoć, barem što se naše udruge tiče, nisu ostavljeni niti će ikada biti, poručuje Genda. S njim u društvu, pri dodjeli ove vrijedne donacije Radi Pilipoviću, bili su dopredsjednik UHDDR-a Mile Marić i tajnik Milan Jurjević. Skromni hrvatski branitelj Rade ostao je potom sam nastavljajući ispijati svoju kavu, a izraz lica nije mogao skriti njegovu emociju koju je osjećao zbog ovakvog humanog čina koji je doživio. Mi mu od srca želimo da što kraće koristi donirana kolica i naravno da mu, uz konkretnu liječničku pomoć, njegove noge pokažu da ga još uvijek potpuno ne izdaju.


Mi s portala medvidja.com se od srca zahvaljujemo gradu Benkovcu, donatoru a posebno vrijednim clanovima UHDDR udruge Benkovac.

Piše: https://ezadar.net.hr