Medviđa

Srce Bukovice

Friday, 19.04.2024, 03:34 PM (GMT)

Gradovi » Obrovac

20.07.2016. Matica Obrovčana otkriva 90 godina tradicije nogometa

| Wednesday, 20.07.2016, 03:06 PM |   (1533 views)


U Domu kulture u Obrovcu u petak, s početkom u 18,30 sati, Matica Obrovčana otvara izložbu pod nazivom Obrovačka sjećanja 1890. - 1990. i 90 godina nogometa u Obrovcu.

Udrugu Matice Obrovčana inicirao je i prije nekoliko godina Mićo Jurjević, javnosti poznat kao bankar i broker, koji intezivno radi na oživljavanju i prikazivanju tradicije i povijeti tog gradića na Zrmanji.

Tako će i na ovoj izložbi biti prikazano oko 200 fotografija Obrovca i Obrovčana iz toga vremena, te preko 400 relevantnih novinskih članaka i drugih zapisa tadašnjih medija (Narodni list, Glas Zadra, Novo doba, Jadranski dnevnik).

Navedena građa prikupljana je dvije godine i potječe iz različitih izvora:

- Državni arhiv u Zadru,

- Hrvatski državni arhiv u Zagrebu,

- Etnografski muzej u Beogradu,

- Baština dvora Jankovića, te

- Privatne zbirke starih obrovačkih obitelji (Desnica, Basletić, Urukalo, Dell orco, Miočević, Miodrag, Festini, Gagić, Dupor, Modrić, Silov, Crljenko, Vrkljan..) i obrovačkih nogometaša (Desnica, Pršo, Modrić, Bonovil...).

Na izložbi je predviđeno i svečano uručenje najstarijeg originalnog plakata za nogometnu utakmicu Muzeju hrvatskog nogometa u Zagrebu. Plakat je 1926-te godine izradio Obrovčanin Božidar Miodrag za utakmicu NK Zrmanja iz Obrovca i NK Lav iz Novigrada i ovjeren je od tadašnjih organa vlasti (Kraljevina SHS).

Nakon razgledavanja Izložbe predviđeno je i druženje na slapovima Zrmanje (Berberov buk) uz Bukovački jelovnik te uz čuvare tradicije i običaja Bukovice (KUD Kamen Bukovica).


(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!