Medviđa

Srce Bukovice

Sunday, 21.07.2024, 06:11 AM (GMT)

Bukovica » Kruševo

U Kruševu proslavljen blagdan sv. Jurja

| Wednesday, 26.04.2017, 02:07 AM |   (8584 views)


Kruševo je na osebujan svečan način proslavio blagdan Sv. Jurja ili kako ovdje kažu Sv. Jure, nebeskog zaštitnika ovog mjesta koje pripada Gradu Obrovcu i po posljednjem popisu stanovništva broji 1112 stanovnika.

Pošto je u dvorištu crkve otkriven novi spomenik sv. Jurja u bronci, fra Andrija Bilokapić, provincijal Franjevačke provincije sv. Jeronima u Dalmaciji i Istri, u zajedništva sa župnikom fra Ivanom Nimcem, predvodio je svečano euharistijsko slavlje te je podijelio sakrament svete potvrde 26-orici mladih žitelja Kruševa.

Predvoditelj misnog slavlja upoznao je mlade krizmanike sa značenjem i primanjem Duha Svetoga i njegovih sedam darova.

Darovi će vam pomoći da svjedočite svoju vjeru, ljubite Boga i svoje bližnje, učvrstite vjeru, kaže, sigurnije kroče kroz život. Duh Sveti davat će vam snage za sve prepreke u životu i dati ustrajnost u ciljevima, da i dalje cijenite ljubav, sreću i mir, te da jednog dana imate dobar i pošten život.

- Uzdajmo se u snagu Duha Svetoga! Budimo sigurni u Isusove riječi da će biti s nama do kraja svijeta. Uzdajmo se i vjerujmo, jer evanđelje nade ne vara, poručio je fra Andrija te se na poseban način obratio kumovima i kumama.

- Budite potpora, svjedočanstvo vjere i oslonac mladima kad upadnu u kušnju, da im budu od povjerenja i da ih podrže u katoličkoj vjeri, naglasio je fra Andrija.

Sv. Juraj je kršćanski svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne crkve. Po legendi, česte su slike i kipovi gdje Sveti Juraj mačem pobjeđuje zmaja.

- U počecima kršćanstva zmaj je simbol zla, što se u prenesenom značenju odnosilo na poganstvo. Njegovo čudesno ozdravljenje mnoge je pogane obratilo na kršćanstvo, rekao je fra Bilokapić govoreći o novootkrivenom brončanom kipu koji je zamijenio isti takav kip saliven od armiranog poliestera.

Podizanje kipa sufinancirao je Grad Obrovac, a otkrio ga je gradonačelnik dr. Ante Župan, podrijetlom iz Kruševa.

Vjernička svečanost započela je procesijom sa svečevim kipom u centru raštrkanog sela, gdje je i duhovni centar Kruševa, župna crkva sv. Jurja, mjesno groblje i kapelica, kao i prije četiri godine izgrađen velebni trg koji je u službi i crkve i ljudi.(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!