Medviđa

Srce Bukovice

Wednesday, 22.05.2024, 05:41 AM (GMT)

Bukovica » Bruška

Vjetroelektrana Bruška najbolja u Hrvatskoj

| Thursday, 25.04.2013, 02:34 AM |   (2238 views)


Zadarska županija jedina je hrvatska županija koja ima izrađen Atlas vjetra. Njegova izrada trajala je četiri godine, a vrijednost toga projekta, koji je izradio Institut Hrvoje Požar iz Zagreba je 2,7 milijuna kuna. Županija je za Atlas izdvojila 1,1 milijun kuna, a ostalo su osigurali Fond za zaštitu okoliša i europski fondovi.

Olivio Meštrović, županijski pročelnik Upravnog odjela za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i komunalne poslove kazao je kako je to jedan od niz projekata koje je Zadarska županija radila s Institutom Hrvoje Požar. Stručnjaci toga instituta predstavili su jučer u Velikoj vijećnici Doma županije projekt pod nazivom »Podloge za korištenje energije vjetra u Zadarskoj županiji: program mjerenja i Atlas vjetra.

- U Zadarskoj županiji trenutačno imamo već niz investicija na području vjetroenergije: u Pagu, Gračacu, Benkovcu, a u pripremi su i daljnja širenja kapaciteta energije vjetra, istaknuo je zadarski župan Stipe Zrilić, naglasiviši kako investicije u vjetropotencijale donose višestruku korist.

Vjetroelektrana Bruška trenutačno je jedna od najboljih vjetroelektrana u Hrvatskoj gdje vjetar dostiže brzinu i do 7,6 metara u sekundi.(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!