Medviđa

  https://medvidja.com/


Četiri sata između klisura izvlačili junicu i to samo za - hvala

| Friday, 08.09.2017, 03:56 AM |


Četiri sata između klisura izvlačili junicu i to samo za - hvala

Osim turista koji zalutaju na Velebit u japankama, zadarski GSS-ovci više puta godišnje spašavaju i životinje jer - svakom tko je u nevolji treba pomoći. Centar 112 izvijestio je tako kako je u mjestu Medviđa između zaseoka Mršići i Filipovići, u četvrtak, u jamu duboku dva metra, upalo tele. Akcija u kojoj je sudjelovalo pet članova HGSS-a Zadar i troje mještana započela je u 16, a uspješno završila u 19.45 sati.
Kako je izgledalo čak četverosatno izvlačenje teleta opisao nam je jedan od gorskih spašavatelja, Ivica Galac, koji je ispravio prvu informaciju - nije se radilo o teletu, nego o mladoj junici od 250 do 300 kilograma.
- Junica je zapravo upala u klisuru između dvije stijene, duboku oko 3- 4 metra. Vlasnik ju je neuspješno pokušavao izvući, a zatim je pozvao HGSS. A bilo je svakako, i bolno i komplicirano, ali na kraju uspješno, govori Galac kojeg je uznemirena junica u jednom trenutku "bacila" od stijenu. Na koncu su životinju uspjeli izvući pomoću improvizirane sprave koju su HGSS-ovci osmislili baš za takve prilike.
Inače, godišnje zadarski HGSS spašava jedno 5-6 životinja, od pasa, krava, koza, pa u jednoj prilici čak i poskoka. Što ih tjera da riskiraju ozljede, a ponekad i život u takvim situacijama, Galac zaključuje:
- Ili si za to ili nisi. Svi smo mi tu volonteri i radimo to zato što volimo, sve nas krpa adrenalin i želja da pomognemo.
U svakom slučaju, za vlasnika junice, prava je sreća da postoje i takvi ljudi koji uvijek uskaču kada pomoć zatreba i to - besplatno.

Piše: Zadarski List




Povuci, potegni, iščupati ne mogu. Tako je otprilike izgledalo izvlačenje krave Lise iz procjepa u stijeni u koju je junica upala u četvrtak. Bila je na ispaši s ostatkom krda u vlasništvu obitelji Mršić iz Medviđe u zadarskom zaleđu, točnije između zaseoka Mršići i Filipovići. Poskliznula se i upala u rupu duboku dva metra u četvrtak, a vlasnik Mate Mršić (30) s dvojicom prijatelja pokušavao ju je izvući. Oko 14 sati su odustali i potražili pomoć preko centra 112, rekavši im da je tele upalo u jamu. Oni su pak pozvali GSS-ovce, te je akcija izvlačenja krave počela u 16 sati. Sudjelovalo je pet GSS-ovaca i tri mještanina, među kojima je bio i vlasnik.

– Ja sam uvijek uvjeren da će akcije uspjeti, ali za ovu sam odmah kazao da će biti teško i nikako. Životinja je upala u uski procjep klisure i potpuno zaglavila. Niti smo joj mogli prići niti je vezati da bi je mogli izvući. Uostalom, bila je to junica od kojih 300 kilograma, a ne malo tele. Nekako sam joj vezao prve noge, a jedna od spašavatelja upravo je za ovakve slučajeve izumio konstrukciju s vitlom kako bi izvlačenje životinja iz jama lakše išlo. Ovo mu je bila premijera, jer smo je prvi put upotrijebili na terenu. Ni s njom nije išlo glatko jer se prestrašena krava ritala pa smo pazili trojica s jedne, a trojica s druge strane da ne sklizne. Uz to smo konstrukciju vezali konopcima za grmlje, da bude što stabilnije, ali krava se ritala zadnjim nogama čim smo je digli u zrak pa bi sve bi bilo palo da je dvojica nisu držala za leđa, a ja je za glavu pokuvkao k sebi da leđima stane na povišeni dio konstrukcije. Bio je to pravi šou, četvorica su je držala a ona se opirala! Uz pustu muku i puno sreće jedva smo je iščupali van. Legli smo je na tlo jer je bila u procjepu od jutra, a spasili smo je nešto prije 20 sati pa su joj noge bile utrnule. Potpuno se oporavila i gazda je bio presretan. Poslao nam je sliku krave i htio nas je častiti večerom, kazao nam je voditelj akcije GSS-a Ivica Galac.

Kad su gorski spašavatelji došli na mjesto spašavanja krave, kilometar duboko u kršu, gazda je odmah prepoznao Galca. On mu je naime, i 2013. godine spasio 400 kilograma tešku kravu!

Krava stradala prije pet godina je također upala u procjep iz kojeg ju je bilo komplicirano izvući pa je akcija usred noći, tada trajala punih pet sati. Uspješno je okončana.

– Neizmjerno sam zahvalan gorskim spašavateljima, ne samo zbog novca, budući da ta junica vrijedi oko tisuću eura, nego zbilja volimo životinje i užasno bi nam bilo da je tamo okončala. Imamo 30-ak krava na imanju. Neobično je da je i na ovu akciju došao spasitelj koji mi je spašavao kravu upalu u rupu prije nekoliko godina, kazao je Mate Mršić.

Piše: Antena Zadar