Medviđa

  https://medvidja.com/


HRVATI KLJUČNI ZA USPJEH AUSTRALSKOG GRADA Da nije bilo naših ljudi nikad ne bi bio prijestolnica industrije plodova mora

| Thursday, 17.08.2017, 04:37 AM |



Južnoaustralski gradić Port Lincoln poznat je po prvoklasnoj tuni, olimpijskom pobjedniku u dizanju utega i pobjedama na najvažnijem australskom konjičkom kupu. Svemu tome pridonijela je hrvatska zajednica u tom gradu, piše u četvrtak australska javna televizija ABC na svojim internetskim stranicama.

To su više nego dovoljni razlozi da Port Lincoln, obalni gradić s 15.000 stanovnika, smješten 600 kilometara južno od Adelaidea, u petak posjeti hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-KItarović.

Gradonačelnik Neville Starke kaže da će to biti dan upisan u povijest Port Lincolna.

‘Ona je prva šefica države koja dolazi u posjet Port Lincolnu od 1954. godine. A tada je ovdje bila kraljica Elizabeta’, rekao je Strake. ‘To je odlično za Port Lincoln. Sve što promovira naš grad je sjajno’.

Zašto Port Lincoln?


Port Lincoln se hvali titulom australske prijestolnice industrije plodova mora, a posebno se to odnosi na uzgoj i obradu tune.

Glasnogovornik saveza uzgajivača južno plavoperajne tune Brian Jeffries kaže da je hrvatska zajednica u Port Lincolnu razvila tehnike i tehnologije ribarenja koje su se dotad koristile u njihovoj domovini.

‘I dogodilo se da je mnoštvo hrvatskih poduzetnika i ronilaca završilo u jednom gradiću u južnoj Australiji’, kaže Jeffries.

Jedan od tih poduzetnika bio je otac današnje predsjednice hrvatskog sportskog kluba u Port Lincolnu Diane Mišlov.

Ona kaže da je u razgovoru s hrvatskim veleposlanikom u Canberri pozvala predsjednicu u posjet Port Lincolnu.

‘Rekla sam da Australija nije samo istočna obala i da ne zaborave južnu Australiju’, ispričala je Mišlov ABC-ju.

Kazala je da su Hrvati počeli dolaziti u Australiju 50-ih godina prošlog stoljeća bježeći od jugoslavenskog komunističkog režima. ‘Nije bilo slobode govora, slobode vjeroispovijesti. A oni su samo svoje živote željeli živjeti u slobodi’.

Prvi Hrvati koji su došli u Port Lincoln počeli su baviti tunolovom, a zatim ih je slijedilo mnoštvo ostalih, kazala je Mišlov.

Hrvati imaju integralnu ulogu u gradu

Od tada, kazala je, članovi hrvatske zajednice imaju sastavnu ulogu u postignućima i industriji Port Lincolna.

Industrija uzgoja i procesuiranja tune zapravo je krenula kao suradnja između nekoliko hrvatskih ribara u Port Lincolnu i do danas se razvila u jednu od vodećih u svijetu.

Iz Port Lincolna je i Dinko ‘Dean’ Lukin, ribar koji je 1984. postao olimpijskim pobjednikom u dizanju utega, a po završetku sportske karijere posvetio se vođenju obiteljskog posla s tunom.

Grad je proslavila i kobila Makybe Diva, prva trostruka pobjednica najcjenjenijeg australskog konjičkog natjecanja, Melbourne Cupa, u njegovoj povijesti. Njezin vlasnik je hrvatski ribar Tony Šantić koji se obogatio u industriji tune. Kobila je toliko slavna da u Port Lincolnu ima i svoj spomenik.

Hrvatska zajednica raduje se dolasku Grabar-Kitarović u Port Lincoln. ‘Moj pokojni otac bi bio potpuno ushićen i ponosan da zna da mu se kćer sastaje s predsjednicom’, rekla je Mišlov, čija je obitelj 1995. putovala u Melbourne kada je ondje u posjetu bio Franjo Tuđman. ‘Mislim da je fantastično što nas predsjednica sada dolazi vidjeti u našem gradu’, zaključila je.