Medviđa

Srce Bukovice

Saturday, 20.04.2024, 07:23 AM (GMT)

Bukovica » Kruševo

Hoće li ih netko obnoviti kruševačke mocire?!

| Tuesday, 17.10.2017, 07:29 AM |   (1728 views)


Jedan od mnogobrojnih starih varoša u Kruševu plijeni pozornost svojim starim kamenim kućama, kojima čak ni agresor u Domovinskom ratu nije mogao ništa. Ostale su ove kamene građevine, nastale prije najmanje 200 godina, u kojima su oni najstariji stanovnici Kruševa u njima i rođeni.

Kako je na području Grada Obrovca pod kojeg spada i Kruševo, u tijeku katastarska izmjera, za nadati se kako će ove kamene ljepotice napokon znati kome zapravo pripadaju, pa će se budući vlasnici o njima i pobrinuti. Šteta bi bilo da ovi spomenici kulture i arhitekture propadnu i uruše se. Jer, vrijedne su ih ruke gradile, bez miješalice za beton i bez dizalice. Sve na ruke se gradilo, kamen, po kamen, ploča po ploča. I nisu se izgradile preko noći, niti na kredit u švicarskim francima.

Ove kuće gradile su žuljave, težačke ruke koje se nisu žalile ni grintale. Dizale su se prije zore i radile do mraka. I tako ove kamene krasotice svjedoče i prkose vremenu i ljudima, ratovima i međususjedskim odnosima. Stoje i čekaju da ih jednom netko pogleda i divi se njihovoj ljepoti i strpljivosti, upravo onim vrlinama koje su krasile i njihove graditelje koji su svoj pokoj pronašli u sjeni čempresa svetoga Jurja.

Piše: Zadarski List





(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!