Medviđa

Srce Bukovice

Thursday, 25.04.2024, 01:46 PM (GMT)

Gradovi » Obrovac

OBROVAC: SVETKOVINA SV. JOSIPA U ŽUPI SV. JOSIPA

| Tuesday, 20.03.2018, 09:05 AM |   (2856 views)




Svetkovina sv. Josipa svečano je proslavljena u ponedjeljak 19. ožujka u župi sv. Josipa u Obrovcu svečanim misnim slavljem koje je u župnoj crkvi sv. Josipa predvodio don Igor Ikić, vikar za pastoral Zadarske nadbiskupije. Najavljeni pohod Obrovcu sisačkog biskupa Vlade Košića nije se mogao ostvariti zbog zdravstvenih razloga mons. Košića. Don Igor je u propovijedi rekao da se nalazimo u  korizmenom vremenu, a u njemu „sve maske su pale“.


„Došli smo do kraja, nema više glume, ne možemo glumatati kad su u pitanju Bog i kršaćanske vrednote u svim područjima. Isus je bio raspet na Golgoti, a to je bio gradski deponij. To je poruka ‘Ti nama Bože ne trebaš, idi od nas’“ rekao je don Igor. Podsjetio je da se u vrijeme predsjednika Georga Busha na jednoj velikoj kamenoj stijeni u SAD-u pojavio popis deset zapovijedi novog doba, novog svjetskog poretka. Jedna od prvih zapovijedi je ograničiti broj stanovnika na kugli zemaljskoj. „Božja zapovijed dana čovjeku je ‘Plodite se i množite, napučite zemlju, sebi je podložite’.  Budite gospodari, nemojte bogovati jedni nad drugima, ali sve što sam stvorio služi vama.

Kad pogledamo tzv. kršćansku Europu, koja je rascjepkana na anglikanski, protestantski dio, ostala je šačica katolika koje treba razjuriti. To je taj novi svjetski poredak“ upozorio je don Igor, istaknuvši da su i u Hrvatskoj sve maske pale. „Hod za Isusom je osobni hod, susret mene i moga Boga gdje moram istupiti i vidjeti jesam li bolji ili nisam.  Nije nam se boriti protiv krvi i mesa nego protiv zlih sila koje vladaju u svijetu. Priznajmo sebi i drugima da smo ušli u otvoreni okršaj između dobra i zla, između istine i laži, između Isusa i đavla. Ne možemo koketirati lijevo ni desno, imamo Boga i jedini program koji može spasiti narod i čovječanstvo“ rekao je don Igor, poručivši da živimo u ozbiljnim vremenima i kao kršćani „moramo unositi novi kvasac kršćanskog življenja u izgubljeni svijet kojeg je vrag zavrtio svojim lažima“.


„Cilj Sotone je uništiti čovjeka kao pojedinca i kao narod. On je ubojica od početka, otac laži. To se događa na svim područjima, đavao napastuje novim metodama, a cilj je uvijek isti. Treba rastočiti ključno, temeljno obilježje ljudskog roda, a to je obitelj“ upozorio je propovjednik, rekavši da se Bog utjelovio i nije došao u zajednicu u kojoj bi osoba birala je li muško ili žensko, nego je Bog došao u obitelj i povjerio sv. Josipu osnovnu jezgru ljudskog roda, obitelj, svoga Sina i njegovu majku Mariju. „Danas se hoće rastočiti to što je temeljno. Ako uništimo obitelji, uništili smo ljudski rod, čovječanstvo. To đavao hoće. Sotona zna da treba udariti po obitelji i zato rastače. Vratimo se temeljima, Gospodinu, BDM, kršćanskim vrednotama i sačuvajmo ih“ potaknuo je don Igor.


Podsjetio je da su na području Obrovca u prošlosti živjele hrvatske plemićke obitelji. „Njima nije bilo lakše nego nama. Borili su se protiv Turaka i raznih okupatora. Oni su časno prošli svoju dionicu. Sad je vrijeme na nama, da isučemo druge mačeve. Mačeve morala, kršćanskog dostojanstva, ljudskosti, poštenja, istinovanja, odgojene savjesti. To nam treba u svim područjima. Svijet, Europa i Hrvatska su pali. Ako u saboru podržavaš ono što je sotonsko, nije ti stalo do tvog naroda“ upozorio je don Igor.

Istaknuo je poticaj apostola Pavla da ispitujemo duhove, na način da vidimo kakva djela osoba čini za domovinu, narod, općinu, županiju. „Bog ne zove u masi, on osobno zove, ‘Pođi za mnom’. Jesmo li na visini poslanja Božje djece? Razlog mnogih problema je što nema ljudi kičme, stava, morala. Po plodovima prepoznajemo jedni druge“ rekao je don Igor. Upitao je hoćemo li biti ono na što smo zvani ili nas neće biti.

Upozorio je da u obitelji nema molitve ni komunikacije, a razgovor je osnovna potreba. „Ne pričamo jedni s drugima koje vidimo, kako ćemo s Bogom kojeg ne vidimo. Ako uništimo obitelj, kad izbacimo razgovor i molitvu, onda se s obitelji može raditi što hoće. Obitelj je Crkva u malom, a Crkva je Božja institucija iza koje stoji Bog. On je rekao za Crkvu da je ni vrata paklena neće nadvladati. Naš Bog je uz nas uvijek. Mi smo u poštekoćama, mi smo ti koji uvijek razvaljujemo savezništvo između čovjeka i Boga. Mi se trebamo stalno vraćati Bogu. Ne pljačkajmo vlastitu zemlju, poštujmo roditelje, vjersku i kulturnu baštinu.

Vratimo se onome što su nam naši stari ostavili u baštinu. Oni su se borili protiv svih mogućih nedaća i sve su vojske pale na ovim prostorima. Nemojmo biti kukakvice svoga vremena. Idemo mi iznijeti svoj križ i svoju dionicu koja je nanesena ovoj generaciji“ potaknuo je don Igor Ikić, zamolivši zagovor sv. Josipa, zaštitnika obitelji, očeva, hrvatskog naroda i Hrvatskog Sabora. Nakon mise, svećenici i puk sudjelovali su u procesiji kroz Obrovac s kipom sv. Josipa.

U velikoj Devetnici sv. Josipu, predvođene obrovačkim župnikom don Krešom Ćirkom, obitelji su u svojim kućama molile krunicu sv. Josipu pred svečevim kipom. Trodnevnu duhovnu obnovu u župnoj crkvi sv. Josipa uoči svetkovine predvodio je o. Drago Kolimbaotivć, dominikanski pučki misionar.

Na svečanoj sjednici Gradskog vijeća grada Obrovca na blagdan sv. Josipa u ponedjeljak 19. ožujka obilježen je ujedno i Dan Grada Obrovca. Tom prigodom nagradu Grada Obrovca za životno djelo dodijeljena je fra Ivanu Nimcu (72) iz Lišana Ostrovičkih, župniku župe sv. Jurja u Kruševu i dekanu Novigradskog dekanata.

Ines Grbić



(Ocijeni: 1)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!