Medviđa

Srce Bukovice

Thursday, 18.04.2024, 10:00 PM (GMT)

Bukovica » Medviđa

Medviđa s pravom nosi naziv "srce Bukovice"

| Friday, 30.08.2019, 10:32 AM |   (1998 views)


Ne može se reći da svatko onaj tko je kročio u Medviđu nije pronašao svoj kutak ugođaja, kakvo se samo može doživjeti na Usićenje, kako Medviđari vole kazati za blagdan Mučeništva sv.Ivana Krstitelja.

Još jedan 29. dan kolovoza bio je raj pod nebom u Medviđi. Makar je bio četvrtak i radni dan, svi mogući putevi vodili su u ovo mjesto koje s pravom slovi kao srce Bukovice.

Ne može se reći da svatko onaj tko je kročio u Medviđu nije pronašao svoj kutak ugođaja, kakvo se samo može doživjeti na Usićenje, kako Medviđari vole kazati za blagdan Mučeništva sv.Ivana  Krstitelja.

Fešta nad feštama i zbilja dan koji svake godine okupi mnoštvo mještana koji su rođeni u Medviđi, ali su u poraću pronašli neku drugu sredinu za egzistenciju. Da ne govorimo o brojnim gostima i prijateljima ovoga mjesta. Ma gdje bili i ma što radili, kažu uvijek se rado vraćaju u svoje mjesto, pa makar to bilo samo jednom u godini. Jedan, ali dan vrijedan.

Već od ranih jutarnjih sati znalo se kako će dan biti sadržajan i primamljiv za sve koji su planirali pohoditi Medviđu. a onamo kada se dođe, zastane dah i prevlada vas dvojba, kamo i na koju stranu. Ispod šatora mnoštvo, ćakula, pjesma i igra, ića i pića u izobilju.

Kada brojni harmonikaši razvuku svoj instrument tek se vidi koliko su ljudi željni dobroga provoda i svatko na svoj način želi platiti dobru pjesmu ili onu po vlastitoj želji. Tada bi čak mogao dobro zaraditi i vaš izvjestitelj s ovoga događaja, makar i nije neki svirač i pjevač, ali to vam je tako u Medviđi!

Ugođaj je neponovljiv, a pjesma onda sama ide i niže se jedna za drugom. S druge strane blagdan Mučeništva Sv.Ivana Krstitelja zahtijeva i poseban vjerski program koji je počeo u 12 sati svečanim misnim slavljem koji je za vanjskim oltarom kod župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije predvodio umirovljeni šibenski biskup Ante Ivas.

Nakon mise, mons. dr. Juraj Batelja, postulator Stepinčeve kauze, vjernicima je predstavio i darovao knjižicu ˝Oporuka bl. Alojzija Stepinca˝. I nakon duhovne okrijepe uslijedila je i ona tradicionalna koja već šestu godinu nadahnjuje i ispunjava brojne posjetitelje, Smotra folklora pod nazivom ˝Bukovico Medviđa te krasi˝. Spektakularno mjesto za spektakularni foklorni šušur koji su pred brojnim posjetiteljima priredili sudionici.

Prije samog početka i nakon pozdrava domovini uz najljepšu himnu na svijetu Lijepa naša i minutom šutnje za sve preminule članice i članove KUD-ova, poginule hrvatske branitelje i civilne žrtve ovoga kraja u Domovinskom ratu, sve je pozdravio župnik Župe Medviđa don Krešo Ćirak. Biranim se riječima zahvalio svima koji su došli u Medviđu, posebno onima koji su nazočili vjerskim obredima.-Nemojte zaboraviti na vašu i našu Medviđu, ovdje se iznova rađa ljepota, milina i vrednota koju mnogi prepoznaju, kazao je župnik.

A onda vrhunac, nastup na 6.Smotri folklora ˝Bukovico Medviđa te krasi, otvorili su domačini i organizatori, KUD ˝Sv. Ivan˝ Medviđa koje od ove godine vodi novo ime, predsjednica Slavka Mitrović, ponosna i odrešita osoba, spremna za sve izazove koji stoje pred njom i društvom koje vodi. Ovoj dragoj osobi želimo puno dobrih stvari. Njihov nastup je bio dobar uvod za sve ostale koji su slijedom posebnih najava dolazili na binu i to: KUD ˝Kamen Bukovica˝ iz Popovića koji su nastupili zajedno sa mladim članicama i članovima KUD-a ˝Sv. Josip˝ iz Obrovca.

Bio je to jedan zanimljiv spoj najstarijih i najmlađih folkloraša s prostora Bukovice koji su na poseban način velikim pljeskom pozdravili brojni posjetitelji.

Nakon njih dio svoje bogate tradicijske kulture prenijeli su i članice i članovi KUD-a ˝Sv. Lovre˝ iz Vrsi, mjesta koje ima najviše pomoraca, pa je i njihov nastup započeo upravo jednim iznimnim i duhovitim dijelom na tu temu. Nakon njih zapažen nastup imao je i KUD ˝Sv. Ivan Krstitelj˝  iz Gorice, a potom i KUD ˝Sv. Nikola Tavelić˝ iz Lišana Ostrovičkih. Oni su svojim nastupom uistinu pokazali i dokazali da su vlasnici UNESC-ove povelje za očuvanje ojkanja, uvrštenog na listi ugrožene nematerijalne kulturne baštine.

Nešto malo manje atraktivno na šestoj smotri folklora u Medviđi pokazali su članovi KUD ˝Popovići˝ iz Popovića. Iako još neuigrani zaslužili su pljesak objektivne publike, uz poruku mladi su imaju vremena naučiti. Nastup na ovom predivnom folklornom šušuru u Medviđi začinio je na kraju i narodni guslar Dane Jurić koji je svojim stihovima utjelovio sve ono što je godinama radio s gudalom i guslarskim izričajem koji često puta izaziva salve smijeha i oduševljenja. Uistinu, svi su bili oduševljeni i da je bilo još ovoliko sudionika brojna bi ih publika ostala oduševljeno pratiti. Čak se osjetio i žal kada je odjavljen program koji je inače na svoj osebujan način vodio Mihovil Mijo Brkić, često puta nagrađen pljeskom za zanimljiv i duhovit način ophođenje s publikom, ali i sudionicima.

I ovogodišnju smotru folklora ˝Bukovico Medviđa te krasi˝, organizirao je KUD ˝Sv.Ivan˝ Medviđa pod pokroviteljstvom Grada Biograda na moru. Organizator se na poseban način zahvalio svim sudionicima i posebno brojnim sponzorima koji su pomogli svojim donacijama organizaciju smotre folklora.

I posjetitelji nisu krili svoje oduševljenje, čuli su se njihovi uzvici: ˝Bilo je dobro i svaka vam čast˝. Svaka i njima čast jer publika u Medviđi zna odabrati što valja i to isto zna pozdraviti na poseban način. Medviđu zasigurno i dogodine čeka raj pod nebom.





(Ocijeni: 0)

Videos

Bukovico kolivko hrvata


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!