Prekršajni sud u Zadru kaznio je Š. P. (60) iz Medviđe novčanom kaznom od 300 kuna jer mu je stado koza bez nadzora ušlo u dvorište dviju vlasnica kuća u Ulici Grgura Budislavića na Bokanjcu te u vrtu pojele travu i različito bilje. Tužbu je podigla inspekcija Uprave poljoprivrede i prehrambene industrije.

Okrivljenik se nije odazvao na višekratne pozive suda, koji je na kraju dobio odluku bez njegovog ispitivanja. Kao nesporno je utvrđeno da je dana 1. listopada 2016. godine oko 11 sati stado koza posjednika Š. P. bez nadzora pastira ušlo u dvorište vlasnica G. M. u Zadru, gdje su koze popasle travu, te je dan poslije oko 10 sati ušlo u dvorište vlasnice M. P., gdje su koze u vrtu pojele razno bilje.

Ovakvim postupanjem okrivljenik je povrijedio Zakon o stočarstvu u kojem je propisano da vlasnik domaćih životinja ne smije sa svojim životinjama neovlašteno ulaziti niti koristiti tuđi posjed, odnosno tuđe poljoprivredno zemljište , te da vlasnik domaćih životinja koji je neovlaštenim ulazom ili korištenjem tuđeg posjeda prouzročio materijalnu štetu vlasniku istog, dužan snositi sve proizašle troškove. U slučaju da je vlasnik domaćih životinja koje su prouzročile štetu nepoznat, životinje zatečene na tuđem posjedu, odnosno poljoprivrednom zemljištu, nadležna tijela državne uprave imaju pravo ukloniti, te trajno zbrinuti, odnosno prodati radi namirenja učinjene štete.

Piše: L. P.,

http://www.057info.hr/