Medviđa

Srce Bukovice

Tuesday, 19.03.2024, 10:33 AM (GMT)

Bukovica » Okolica Bukovice

Maši Mitrović umalo pobjegla nagrada za prisnac

| Sunday, 28.08.2016, 02:49 PM |   (1433 views)


Click image for larger version

Name:	masa.jpg
Views:	1
Size:	400.2 KB
ID:	650


Maša Mitrović i ove godine je pobjednica Prisnac festa koji se u subotu, po sedmi put održao u Zelengradu. Ocjenjivački sud u sastavu Radoslav Bobanović, Dinko Mitrović, Željko Zrilić i predsjednik Marijan Vrkić ove su godine pred sobom imali sedam izložbenih primjeraka koji su, netom nakon njihova ocjenjivanja, nestali u zalogajima gostiju ispred nekadašnje škole u Zelengradu.

No na proglašenje pobjednice, moralo se pričekati neko vrijeme jer je glavna nagrada, koza, uspjela i ove godine pobjeći pa su se za njom u potragu dali najbolji momci Bukovice. Na kraju je koza ipak stigla na pozornicu gdje ju je Maši Mitrović uručio gradonačelnik Obrovca Ante Župan. Silazeći s pozornice, Župan je dodao u prolazu: "Ovo je kontrolirani kaos!"

Čuvši to, veseli predsjednik organizacijskog odbora Ivica Mitrović kroz smijeh je ustvrdio kako nekako i izgleda kaotično, ali je istovremeno sve na svom mjestu kako bi gosti duge dane nakon ovog događaja, mogli prepričavati razne dogodovštine.

Prisnac fest u organizaciji Zavičajnog kluba "Janko Mitrović" najveće je, isključivo, pučko veselje. Značajniji događaj je samo blagdan Sv. Ivana Glavosijeka u Medviđi.

Glavni događaj Prisnac festa, uz popratnu zabavu, ipak je ocjenjivanje prisnaca. Predsjednik ocjenjivačkog suda Marijan Vrkić ove godine nije bio zadovoljan prisnacima koji su prispjeli na ocjenjivanje. Štoviše, ustvrdio je da su svake godine sve lošiji i lošiji što je velika šteta jer se radi o najdrevnijem poznatom kolaču na svijetu. Naime, prisnacom su stari Grci častili svoje zastupnike u skupštinama kad bi nakon dugotrajnog vijećanja konačno donijeli prave odluke.

- Primijetili smo da je donja kora kod mnogih ovogodišnjih prisnaca nedovoljno ispečena jer nije dobro ugrijan komin. Kad se dobro ispeče donja kora, kriška prisnaca ne lomi se u rukama. Tako odrezana kriška davala bi se djeci koja u stara vremena nisu mogla sjediti sa starijima za stolom, pa su morali jesti što se ono kaže, iz ruke. Na drugu stranu, vidi se da u prisnacu fali tzv. kukuruzovo brašno osam redi. Riječ je o najkvalitetnijem kukuruzu, bogatom vitaminima A. Sir mora biti svjež, ali ne kiseo i mek. Po mogućnosti treba biti škripavac, star 3-4 dana, izrezan na fetice. Od jaja koja se upotrebljavaju treba odvojiti bjelanjak. Žutanjkom treba namazati gornji dio prisnaca koji ne smije prelaziti debljinu 3 centimetra. Ne smije se upotrebljavati vrhnje, nego skorup koji ima masnoću i aromu. Nikako, ponavljam nikako, se ne smije upotrebljavati vanilin šećer, govorio je između ostalog Marijan Vrkić.


Piše: Zadarski list


(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!