Medviđa

Srce Bukovice

Thursday, 28.03.2024, 08:53 AM (GMT)

Gradovi » Benkovac

Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović obišla opožarena područja oko Benkovca

| Thursday, 31.08.2017, 01:24 AM |   (1421 views)




Predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović te potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević u utorak, 30. kolovoza 2017. godine posjetili su Benkovac gdje su se pobliže upoznali sa situacijom oko nedavno nastalih požara u Zadarskoj županiji, posebno na području Grada Benkovca. Predsjednicu i ministra Krstičevića dočekali su župan Zadarske županije Božidar Longin, gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić i županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša koji su im na radnom sastanku pobliže predočili događaje s terena, posebno 21. kolovoza kada je u jednom danu u čitavoj županiji buknulo više od 30 požara.

Svi su redom istaknuli dobru koordinaciju i suradnju na terenu između vatrogasnih snaga, vojske, policije i civilne zaštite čime je spriječena daleko veća tragedija.

Župan Božidar Longin tom je prilikom zahvalio svim hrabrim vatrogascima i istaknuo dobru komunikaciju prema javnosti čime je zaustavljeno širenje panike. Kazao je kako je najvažnije da obzirom na razmjere požara nije bilo ljudskih žrtava, ni izgorenih objekata, a da je šteta na poljoprivrednim površinama minimalna u odnosu na ono što se moglo dogoditi.

O samom tijeku požara koji su buknuli 21. kolovoza i praćeni jakom burom trajali nekoliko dana, govorio je županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša, a sve je bilo popraćeno kratkom slikovnom prezentacijom s terena.

Gradonačelnik Grada Benkovca Tomislav Bulić ukazao je pritom Predsjednici i ministru na situaciju s neobrađenim i zapuštenim poljoprivrednim površinama te veliku potrebu za probijanjem protupožarnih puteva čime bi se u budućnosti mogle spriječiti ovakve situacije.

- Imali smo tri sušne godine, bez padalina i ovo što nas je zadesilo bio je pravi pakao. Samo brzom i kvalitetnom koordinacijom svih tijela spriječili smo veću štetu, a sama je sreća što nismo imali ljudskih žrtava – kazao je Tomislav Bulić zahvalivši se pri tom svima, posebno hrabrim vatrogascima s terena.

U sklopu posjeta Benkovcu, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović i ministar Damir Krstičević u pratnji domaćina posjetili su i opožareno područje Pristega gdje su se mogli uvjeriti u ogromne razmjere požara i vidjeti koliko je vatra došla blizu kuća. Predsjednica je istaknula kako je ovo vrlo zahtjevna sezona požara koja srećom nije završila s još težim posljedicama zahvaljujući hrabrosti i organiziranosti vatrogasaca ali i svih ostalih službi i udruga koji su se uključili u gašenje požara.

- Cilj je upravo bio danas na Kornatima prenijeti poruku da vatrogasci ni njhove obitelji nisu zaboravljene, da moramo i dalje tražiti istinu, a ovdje na terenu oko Drniša i Benkovca posjetiti i zahvaliti prije svega i lokalnoj samoupravi i vatrogascima, vojsci i svim ostalima što u uspjeli obraniti ova područja bez ljudskih žrtava i opožarenih kuća i vozila i vidjeti koja su njihova iskustva i kako ih možemo iskoristiti i kako bismo unaprijedili uopće sustav prevencije, a onda i gašenja požara – kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je prije posjeta Drnišu i Benkovcu nazočila obilježavanju 10. obljetnice Kornatske tragedije u kojoj je poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.


(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!