Medviđa

Srce Bukovice

Thursday, 28.03.2024, 09:15 PM (GMT)

Bukovica » Medviđa

Završeno snimanje dokumentarnog filma "Glas Medviđe"

| Tuesday, 20.06.2017, 05:30 AM |   (1574 views)




U nedjelju, 14. svibnja, snimljene su posljednje scene dokumentarnog filma Glas Medviđe čija se premijera očekuje krajem mjeseca lipnja u Kazalištu lutaka Zadar.
Film koji je sniman na više lokacija u Medviđi i okolici, posveta je nedužnim civilima koji su okrutno ubijeni na svojim ognjištima tijekom oslobodilačkog Domovinskog rata.
- Domovinski rat odavno je završio, ali njegove tragedije ne mogu se zaboraviti. Sa Srbima se na ovim prostorima oduvijek živjelo u skladnom suživotu o čemu, osim povijesnih činjenica svjedoče gotovo svi sugovornici u filmu, unatoč tome u Medviđi je ubijeno osamnaest civila koji su ostali kod svojih kuća nadajući se kako im sumještani Srbi neće nauditi.
Za te zločine još uvijek nitko nije odgovarao. Ovim filmom osim pijeteta žrtvama iskazujemo i poštovanje te štitimo njihovo zasluženo dostojanstvo koje im nikada ne smije biti uskraćeno. Ponosan sam što sam snimio film o Medviđi, a hoće li ujedno biti i dobar - to će ocijeniti gledatelji, kazao je scenarist i redatelj filma Luka Klapan.
Film je nastao u produkciji Udruge FFVAL, a sniman je od 5. rujna prošle godine uz podršku Ljubice Krcić i Udruge civilnih stradalnika
Domovinskog rata Zadarske županije. Na setu je bio angažiran i narodni guslar Dane Jurić koji je na zamolbu autora napisao pjesmu o stradanju nedužnih civila Medviđe te oko tridesetak članova kulturno umjetničkog društva Sveti Ivan Medviđa iz Biograda na Moru pod vodstvom Ivice Šarića. Organizatori i vođe snimanja bili su profesor Ivan Genda i Žarko Erstić.


(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!