Medviđa

Srce Bukovice

Friday, 19.04.2024, 08:22 AM (GMT)

Gradovi » Županija

UDBINA: Ljubav prema Bogu, obitelji, vjeri, istini i Domovini…Svehrvatski grob na Krbavskom polju…

| Sunday, 10.09.2017, 08:59 AM |   (1354 views)


Biskup šibenski mons. Tomislav Rogić naglasio je tijekom propovijedi temeljni nauk kršćantva o ljubavi prema Bogu i Isusu Kristu i istini koja uvijek dolazi na vidjelo. Također je naglašavao pobjedu dobra nad zlom i svjetla nad tminom...

Na današnji dan 1493. godine dogodila se jedna od najvećih tragedija u povijesti hrvatskoga naroda. Povjesničari procjenjuju da je u bitci protiv turskih osvajača na Krbavskom polju tada izginulo oko 10 tisuća hrvatskih vojnika i vitezova. Dan hrvatskih mučenika održan danas u Udbini ispred Crkve hrvatskih mučenika  okupio je više od deset tisuća vjernika iz Hrvatske i dijaspore. Među nazočnima su bili i neki od političara te mnoštvo svećenika i časnih sestara, hrvatski branitelj.

Mješoviti zbor sačinjen od članova crkvenih zborova iz cijele Gospićko-senjske biskupije predvodio je dirigent Ivan Prpić-Špika iz Senja. Kao i svake godine na ovaj dan  bajkeri su iz nekoliko dijelova Hrvatske donijeli spomen-ploče sa uklesanim imenima stratišta na kojima su zbog vjere ubijeni mnogi nedužni ljudi.Svetu misu uz koncelebraciju biskupa i predstavnika svih hrvatskih biskupija predvodio je biskup šibenski mons. Tomislav Rogić koji je  tu dužnost preuzeo kao rektor i čuvar Svetišta CHM, a naslijedio ga je vlč. Josip Šimatović.

Riječi dobrodošlice govorio je gospićko-senjski biskup mons. Zdenko Križić. Govoreći o Crkvi hrvatskih mučenika biskup  Križić podsjetio je kako je temeljni kamen ovog svetišta blagoslovio papa Ivan Pavao II.  2003. godine za vrijeme svojeg pastoralnog pohoda u Hrvatskoj. Iste godine održan je prvi Dan hrvatskih mučenika kod crkve Svetog Marka u Podudbini, odakle je jureos krenuo Križni put. Inicijator gradnje CHM i najveći promotor ovoga svetišta bio je biskup u miru dr. Mile Bogović. Simbolika gradnje crkve koja će objediniti sve nedužne hrvatske žrtve ogleda se  od posljedica Krbavske bitke nakon što je „izginuo cvijet hrvatskoga plemstva“ do danas.

Biskup šibenski mons. Tomislav Rogić naglasio je tijekom propovijedi temeljni nauk kršćantva o ljubavi prema Bogu i Isusu Kristu i istini koja uvijek dolazi na vidjelo. Također je naglašavao pobjedu dobra nad zlom i svjetla nad tminom.

Crkva hrvatskih mučenika je mjesto gdje se uči ljubiti Boga i bližnjega svoga i po cijenu žrtve. Za razliku od današnjih lažnih slika ljubavi i životne radosti bez odricanja. Ovo je mjesto gdje se hranimo primjerom ljubavi i žrtvom mučenika kroz čitavu našu povijest, u želji za poštovanjem vrijednosti koje su nam ostavili, za koje su ginuli. Ovo je mjesto nove nade gdje se drugačije sagledava povijesti  i gledaju djela Božja. Ovdje se susreću prošlost i sadašnjost i ova crkva sve više postaje svetište našeg naroda. Udbina želi zagrliti i  objediniti sva mjesta patnji hrvatskoga naroda. Zato se neće napustiti niti ideja svehrvatskog groba u koji će se dostojno pokopati posmrtni ostaci neidentificiranih žrtava otkopanih iz raznih jama i grobišta. Zahvaljujemo Općini Udbina što nas u tome pomaže. I predsjednca RH je pokazala zanimanje za svehrvatski grob na Krbavskom polju gdje bi poniženi i odbačeni bili podno ove crkve i tako na duhovan način bili integrirani u svoj narod.

Često sam ispraćao hodočasnike riječima:“Hrvatski sinovi i kćeri, ako vam je težak stijeg čestitosti utaknite ga  u zemlju gdje počivaju naše kosti. Mi ćemo ga držati. U potpisu-vaši pradjedovi“,  Rekao je Biskup šibenski mons. Tomislav Rogić

M.S.



(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!