Medviđa

Srce Bukovice

Thursday, 28.03.2024, 07:26 PM (GMT)

Bukovica » Medviđa

28 godina od pokolja u Medviđi

| Tuesday, 16.02.2021, 09:50 AM |   (1975 views)



Prošlo je 28 godina od stravičnog pokolja 10 nedužnih civila Hrvata, svih prezimena Erstić. U samom središtu Bukovice u Medviđi, zaselku Erstići, između Benkovca i Obrovca, masakrirali su ih sumještani, pripadnici lokalnih srpskih parapostrojbi. Najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina. Unatoč tome što se i znaju imena egzekutora, nitko do danas nije odgovarao za ove svirepe zločine.

U Medviđi, selu koje se nalazi u samom središtu Bukovice, između Benkovca i Obrovca, obilježena je još jedna u nizu obljetnica sjećanja na nevine žrtve Domovinskog rata. Prije 28 godina Medviđa je zavijena u crno, 9. veljače 1993. godine, u zaselku Erstići mučki je ubijeno deset nedužnih civila Hrvata, svi prezimena Erstić.

Odmazda za izgubljene teritorije

Zločin srpskih odmetnika nad nedužnim stanovništvom Medviđe uslijedio je kao odmazda za pothvat Hrvatske vojske u VRO Maslenica. Najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina.
- Jedino što su Erstići skrivili bilo je to što su pripadali hrvatskome narodu, a srpski agresori su na njima iskalili svoj bijes i frustracije zbog nemoći da povrate izgubljene teritorije, kazao je Šime Erstić, sin mučki ubijenog Ivana Erstića.
Narod u Medviđi nije zaboravio stradanje svojih mještana. Gorčina je tim veća jer su ljudi koji su to učinili bili njihovi susjedi, mještani srpske nacionalnosti iz Medviđe. Dobili su oružje, pljačkali i ubijali.
- Nažalost do danas, unatoč tome što se znaju imena egzekutora, nitko nije odgovarao za ove zločine, što je neshvatljivo, čudi se Marko Birkić, predsjednik mjesnog odbora Medviđa.

Izaslanstva, rodbina, mještani

Kod spomen-obilježja u dvorištu župne crkve Prikazanja BDM počast je odalo izaslanstvo županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata koju je predvodila predsjednica Ljubica Krcić, ​Tomislav Bulić, gradonačelnik Grada Benkovca, Marko Birkić predsjednik mjesnog odbora Medviđa i Nediljko Genda predsjednik UHDDR-a Benkovac. Počast je odala rodbina ubijenih civila, mještani Medviđe, domaći i iseljeni, a nevinim žrtvama tradicionalno su se poklonili župljani Župe sv. Nikole Poličnik.
Od nekadašnjih 500 stanovnika do pred Domovinski rat, u Medviđi sada živi oko 90 stanovnika, a župni život i nedjeljna misna slavlja točno u podne, uz štovanje i Glavosjeka Ivana Krstitelja, puno znači tom skromnom puku u održavanju života u toj drevnoj župi. Iz desetljeća sustavno zapostavljane Medviđe je puno raseljenih Hrvata, žive diljem Hrvatske (najviše u Biogradu na Kosi-Torovima i u Zadru na Ploči), te u inozemstvu.

Otvorenost životu i vjeri

Misu zadušnicu za civilne žrtve Medviđe i za blagopokojnog don Antu Erstića, jednostavnog i plemenitog svećenika, predvodio je župnik don Krešo Ćirak.
- Medviđa i Medviđari su primjer da Bogu vjeran narod, usprkos kušnjama i pogibeljima, u otvorenosti životu i vjeri u snagu uskrslog Krista opstaje tijekom povijesti, uvijek iznova podižući se iz pepela, nepokolebljivo ostajući živjeti u zemlji svojih predaka, istaknuo je don Krešo Ćirak.
 

UBIJENI NEVINI CIVILI MEDVIĐE

U zaselku Erstići ubijeni su Dujo Erstić (1937.), Jeka Erstić (1942.), Petar Erstić (1944.), Jeka Erstić (1947.), Ivan Erstić (1920.), Jeka Erstić (1929.), Stoja Erstić (1932.), Šimica Erstić (1905.), Stoja Erstić (1931.) i Mira Erstić (1975.) U Medviđi je tijekom rata ubijeno još osam hrvatskih civila: Božo Demo (1910.), Ivan Mršić (1934.), Šime Serdarević (1912.), Ika Serdarević (1926.), Ivan Adžić (1959.), Marko Genda (1944.), Anka Pilipović (1936.) i Marko Šarić (1937.).

zadarski list




(Ocijeni: 0)


Galerija

Rijeka Krupa
Tisuće Zadrana došlo pozdraviti omiljenog sveca Leopolda Mandića
Kiša i vodena bujica unakazile Gaženicu!