Click image for larger version

Name:	bruska12345.jpg
Views:	1
Size:	507.0 KB
ID:	665


Jučerašnji dan prije 25 godina ostao je upisan u trajno sjećanje Bruške, postojbini starohrvatskog plemena Poletčića u samom srcu krševite Bukovice.

Te stravične večeri, 21. prosinca 1991., u njihovim domovima, ispred kućnih pragova u zaseoku Gornji Marinovići, ničim izazvani pripadnici tzv. "Milicije SAO Krajine" u kratkom vremenu su mučki, nadasve brutalno ubili devetoro Marinovića - Krstu (65), Draginju (61), Petra (68), Roka (61), Dušana (35), Dragana (24), Stanu (65), Mandu (64) i Iku (53) te Svetozara Draču (35), dok su Ante Marinović (31) i Jasna Martinović (15) bili teško ranjeni. U godini koja je slijedila smrtno je stradao i Joso Marinović (50).

Iz kuće su ih te večeri izvukli na dvorište, postrojili ih i na njih pucali ubivši na licu mjesta Roka, Petra i Duška Marinovića te Svetozara Draču. Teško su ranili tada 31-godišnjeg Antu Marinovića.

Pogođen sa sedam metaka Ante Marinović je uspio doći do susjednog sela Bjelina, zaseok Kalanjeva Draga, gdje mu je pružena prva pomoć. Odatle je prebačen u Benkovac, a zatim u kninsku bolnicu u kojoj je liječen, kao i teško ranjena Jasna Marinović koja je tada imala tek 15 godina.

Srećom, te noći stravičnog masakra Ljilja Marinović, supruga pok. Duška, sasvim slučajno je bila u sobi na katu.

- U jednom nevjerojatnom trenutku izgubila sam muža Duška i svekra Roka, ostala sam udovica s tada dvoje maloljetne djece, Jurom i Sonjom, tužna je priča udovice Ljilje.

I danas dva i pol desetljeća nakon stravičnog događaja, rodbina mučki ubijenih civila očekuje pravdu s pravom se pitajući što rade institucije Republike Hrvatske.

- Rane su svježe kao da je kalvarija bila jučer, ali i zato što su počinitelji ostali nekažnjeni. Umorni smo, i često ojađeni i razočarani, s tugom u očima govori Ljilja Marinović.

Prije Domovinskog rata, okupacije i sjedišta srbočetničkog kapetana Dragana ovdje je živjelo čak 76 žitelja, a danas u zaseoku živi niti desetak stalnih žitelja Gornjih Marinovića.

- Vrhovni sud je potvrdio prvostupanjsku presudu Županijskog suda u Zadru kojom je hrvatski državljanin Aleksandar Olujić (1969.) zvani Aco u odsutnosti proglašen krivim i osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina. Mala, nikakva je to utjeha obiteljima, rekao je gradonačelnik Branko Kutija, te nastavio:

- Žalosno je da do danas uz toliki policijski aparat i državno odvjetništvo nisu se našli i osudili počinitelji za bar neka od zlodjela koja su počinjena na širem benkovačkom području, a kojih je bilo oko 230, poručio je Kutija.

Zadarski list